Obrenovac, 19.04.2024

NIJE SVEJEDNO KADA ĆETE POPITI KAFU


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 01.01.2020.
Pogotovo ako želite da vas razbudi

Foto:Depositphotos
Osobe koje ne mogu bez kofeina smatraju da je svako doba dana vreme za ispijanje kafe, ali nova studija koju je sprovela američka vojska pokazuje da nije svejedno kad se kofein unosi u organizam, pogotovo ako želite da vas razbudi.

Istraživači iz vojske SAD razvili su algoritam koji svakom pojedincu daje ličnu preporuku kad je vreme za konzumiranje kofeina, kako bi i sa malom dozom kafe postigao maksimalan nivo budnosti, prenosi Sajens dejli (Science Daily).

Studija pokazuje da je ovaj algoritam ljudima povećao nivo budnosti i spremnosti za 64 odsto, i to bez konzumiranja više kofeina nego inače. Osim toga, studija je ustanovila i da se uz pomoć smišljenog rasporeda za uživanje u kafi i pravilnog doziranja potrošnja kofeina može smanjiti i do 65 odsto, a da budnost pojedinca ostane na visokom nivou.

"Algoritam zavisi od sposobnosti preciznog predviđanja o tome kako pojedinac reaguje na nedostatak sna i kako reaguje na kofein", objasnio je koautor studije Žak Rifman, naučnik američke vojske.

"Jednom kad algoritam otkrije kako neko reaguje na nedostatak sna i nedostatak kofeina, on stvara na hiljade predloga za najbolje vreme unosa kofeina", objasnio je Rifman.

Program upoređuje te predloge, sve dok ne ustanovi koje je vreme najbolje za kafu kako bi budnost bila na najvišem mogućem nivou.

Da bi došli do ovih otkrića, istraživači su sprovodili "testove budnosti" kojima su utvrđivali koliko brzo ljudi ispunjavaju određene zadatke. Te rezultate su ubacili u algoritam koji je onda predvideo kako manjak sna i kofeina utiču na budnost tokom celog dana.

Rifman kaže da je algoritam razvijen prvenstveno za vojnike, ali da će moći da ga koriste i civili. "Nažalost, ne postoji jednostavan način da sami utvrdite kad je za vas unos kafe najdelotvorniji", rekao je Rifman.

Zbog toga njegov tim radi i na razvoju aplikacije za pametne telefone koja bi identifikovala količinu kofeina koju već imate u telu i nivo vaše pospanosti, a u obzir bi uzimala i u koje doba dana biste želeli da ostanete budni.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE