Obrenovac, 20.02.2019

Šest 'zdravih' navika kojima zapravo ugrožavate svoje zdravlje


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 01.04.2018.
Prema mišljenju medicinskih stručnjaka, pravite veliku grešku ako...

Foto:Thinkstock
Magazin Biznis insajder predstavlja neke od uobičajenih svakodnevnih navika koje uzimamo zdravo za gotovo, a koje bi mogle da naruše naše zdravlje.

1. Izbegavate gluten

Istraživanja su pokazala da je samo 1 odsto Amerikanaca osetljivo na gluten, odnosno da ima celijakiju, što znači da je za preostali deo stanovništva ovaj protein savršeno bezbedan. Ako ste odučili da ga bez potrebe eliminišete iz ishrane, trebalo da bi da znate da, svaki put kada ukinete neku važnu grupu namirnica, nanosite štetu svom organizmu jer mu zakidate preko potrebne nutrijente.

2. Konzumirate bademovo mleko umesto kravljeg

Uprkos tome što su bademi bogati proteinima, čaša bademovog mleka skoro uopšte ne sadrži proteine. Štaviše, morali biste da popijete šest čaša mleka da biste uneli onoliko proteina koliko sadrži pola šoljice badema.

3. Postite na sokovima (Juicing)

Ako ste odlučili da danima ispijate samo sveže ceđene sokove, trebalo bi da znate da se ceđenjem odstranjuju biljna vlakna, koja su preko potrebna za osećaj sitosti. Štaviše, prekomerna količina šećera može da prourokuje napade gladi, nagle promene raspoloženja i iscrpljenost.

4. Uzimate velike količine vitamina C kada ste bolesni

Mala količina dodatnog vitamina C imaće pozitivno dejstvo na imunološki sistem, a gornja granica iznosi 2.000 miligrama. Ako ste uneli više od toga, mogu se pojaviti mučnina, dijareja, povraćanje, gorušica, glavobolja i drugi propratni efekti.

5. Izbegavate žumanca

Tačno je da jaja sadrže holesterol, ali nekoliko jaja nedeljno (najviše sedam) zaista neće značajno uticati na povećanje vašeg nivoa holesterola u krvi.

6. Jedete samo namirnice sa niskim sadržajem masnoća

Istraživanja su pokazala da ova vrsta namirnica ne smanjuje rizik od pojave raka dojke, kolorektalnog kancera ili srčanih bolesti, i ne utiče na smanjenje telesne težine. Štaviše, namirnicama kojima je odstranjena masnoća najčešÄ‡e se dodaju šećeri, boje i zgušnjivači kako bi zadržale poznati ukus i teksturu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE