Obrenovac, 19.04.2024

PALI STE U DEPRESIJU POSLE ODMORA?


Izvor: Zadovoljna.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 01.09.2019.
Evo kako da 'preživite' povratak na posao

Foto:Depositphotos
Godišnji odmori uglavnom se većini ljudi završavaju, školska godina samo što nije počela, približavaju se ispitni rokovi na fakultetima, sve se vraća u rutinu, a čini se da je i vreme odlučilo da nam pokaže da su oni najtopliji dani iza nas. Drugim rečima, vreme je za povratak uobičajenom životu.

Međutim, iznenadni povratak iz stanja bezbrižnosti u more obaveza mnogima pada veoma teško. U psihologiji je poznat termin depresije nakon putovanja (PTD, post-travel depresion) koja se prepoznaje po umoru, gubitku apetita, jakom osećaju nostalgije, a u težim slučajevima čak i po ozbiljnim simptomima depresije.

Srećom, obično nestaje za nekoliko dana do nekoliko nedelja, a evo šta vi možete da učinite kako biste sebi olakšali prelaz s godišnjeg odmora u nove radne pobede.

Polako se pripremite

Uskočiti na posao odmah s auto-puta nakon povratka s mora ili bilo koje druge destinacije, predstavljalo bi veliki šok za vaš organizam i psihu. Stoga je važno postupno se pripremiti. Svakako se s putovanja vratite dan ili dva ranije, operite odeću, pospremite stan i pripremite šta ćete obući prvog radnog dana.

Porazgovarajte s kolegama o najzanimljivijim letnjim pustolovinama

Jednom kada stignete na svoje radno mesto, porazgovarajte s kolegama. S njima provodimo neretko i više od osam sati dnevno, pa je važno održavate dobre odnose, a to možete da učinite upravo nakon povratka s godišnjeg odmora. Pitajte ih o tome kako su proveli godišnji, šta su radili, da li im se dogodilo nešto posebno zanimljivo i slično.

Zdrava komunikacija puna međusobnog poštovanja i iskrenog zanimanja za kolege od presudne je važnosti za prijatno radno okruženje. Svakako, pritom treba imati meru i nemojte da ispitujete previše ako druga strana nije preterano zainteresovana za to. Vi ipak pokažite da vam je stalo i zajedno "pretresite" letnje dogodovštine.

Pronađite nešto što vas motiviše

Da, teško je sa plaže i japanki preći u radno okruženje, ali ako pronađete nešto što vas posebno motiviše u radnom danu, prelaz će biti lakši. Na primer, ako radite u kancelariji u kojoj je kancelarijski pribor neophodan, započnite novu radnu godinu nabavkom novog pribora.

Zbog nadolazećeg početka nastave, prodavnice su prepune sniženja na kojima možete da neđete zaista predivan pribor - od rokovnika, pozlaćenih makazica, samolepljivih papirića do najslađih heftalica. Ko kaže da je nabavka novog pribora samo za školarce? Takođe, možete radni sto da ulepšate biljkom ili nekom sitnicom s putovanja, nečim što će vas radovati i motivisati.

Napravite planove

Kako biste imali čemu da se radujete u novoj radnoj godini, dobro razmislite i napravite planove o tome šta želite da postignete. Možda želite da učestvujete u nekom mentorskom programu koji nude brojne kompanije ili možda i sami želite da postanete mentor? Želite da napredujete na višu funkciju ili da učite kako biste promenili karijeru? Želite li napokon da završite davno započeti projekat? Napravite planove kako biste znali da i te kako imate čemu da se radujete.

Produžite sebi osećaj leta i nagradite se

Sve će ovo biti lakše ako znate da nas očekuje još pokoji sunčan dan, kao i dovoljno prilika za druženje s najmilijima. Zato se s prijateljicom dogovorite za kafu nakon posla, uživajte u upijanju poslednjih letnjih sunčevih zraka, "ukradite" pokoju večernju šetnju gradom pre prvih kiša i naprosto uživajte u svakom novom danu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE