Obrenovac, 24.10.2021

PONEKAD JE DOBRO NE RADITI NIŠTA


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 01.10.2019.
Sačuvajte svoje zdravlje i ne dozvolite da vas stres pojede

Foto:Depositphotos
Ljudska bića nisu stvorena da podnose dugotrajni stres.

Stres je prirodna reakcija tela i u malim količinama može da deluje stimulativno. U današnjem, modernom načinu života, neprestano smo izloženi malim količinama stresa i gotovo smo izgubili sposobnost aktiviranja prirodne reakcije opuštanja. Stres postaje naša svakodnevica i vrlo je štetan, pa čak i opasan za naše zdravlje, povezan je sa srčanim bolestima, depresijom i dijabetesom. Stručnjaci su otkrili nekoliko načina kako da ostanete zdravi kada ste pod stresom.

Jedite dobro

Kada su pod stresom, mnogi posežu za grickalicama, što je potpuno pogrešno. Umesto toga, stručnjaci savetuju da se radije odlučite za ugljene hidrate kao što su kaša ili integralni hleb, koji će vam dati potrebnu energiju da se suočite sa teškim danom. Prema istraživanjima Američkog psihološkog udruženja, trećina Amerikanaca posegne za visokokaloričnom hranom sa visokom količinom masti kada su pod stresom.

Fizička aktivnost dosta pomaže

Vežbanje je snažno prirodno sredstvo za ublažavanje stresa, koje će preplaviti vaše telo endorfinom, hormonom sreće. Da biste se motivisali, lični trener Majken Skoi Brustad savetuje vam da se setite kako se dobro osećate nakon treninga, piše Klix.ba. Ako ne možete sebi priuštiti da posetite teretanu ili imate obaveze koje vas zadržavaju kod kuće, postoji mnogo besplatnih treninga koje možete raditi kod kuće.

Nemojte se bojati da potražite pomoć stručnjaka

Nije normalna pojava da dugotrajno budete pod stresom. Ukoliko smatrate da ćete "pregoreti"od stresa, nemojte zaboraviti da potražite stručnu pomoć.

Pokušajte dovoljno da spavate

Kad ste pod stresom, vaš san često ispašta zbog toga. Stručnjaci upozoravaju da ukoliko patite od lošeg sna, to će vam povećati nivo stresa, dok ukoliko imate zdrav san, to će vam pomoći da upravljate stresom.

Budite pametni i naučite kako da se nosite sa stresom

Pristupi rešavanju problema ublažiće ekstremni stres. Ako ste zabrinuti zbog duga, borite se protiv toga. Razgovarajte i pregovarajte, jer će vam to dati više nade nego da samo sedite i razmišljate o problemu, a da ništa ne rešavate.

Imajte na umu da vas vaš posao ne definiše

Živimo u društvu koje fetišizira prekomerni posao. Da biste izbegli da "pregorite" od stresa, imajte na umu da ne morate svaki sat provoditi u produktivnom ili plodonosnom radu. Ponekad je dobro samo ne raditi ništa, savetuju stručnjaci.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE