Obrenovac, 16.07.2019

OD NERVOZE DO UMORA


Izvor: 24sata.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 02.11.2018.
Jutarnja kafa više šteti nego što koristi!

Foto:Shutterstock
Kafa odmah nakon buđenja vas može učiniti nervoznim i preaktivnim nedugo nakon što je popijete, ali i vrlo umornim svega nekoliko sati posle.

Nutricionistkinja Laura Kapulo tvrdi da definitivno treba da ograničimo unos kafe odmah što otvorimo oči, jer nakon buđenja organizam sam po sebi krene proizvoditi više kortizola, hormona stresa koji nas razbuđuje. Ako tome dodate kofein, koji čini isto, toliko koritizola odjednom jednostavno može biti previše. Kad se nakon nekoliko sati takva dvostruka količina koritzola istroši, nastupa osećaj velikog umora.

Stoga Kipulo savetuje da se prva jutarnja kafa popije nekoliko sati nakon ustajanja: "Popijte kafu kad vam telo proizvodi manje kortizola, tri do četiri sata nakon buđenja".

"Rekla bih da je sredina prepodneva ili rano popodne najbolje vreme. Tada je nivo kortizola najniži i tada je korist od kafe najveća", dodaje nutricionistkinja Lisa Lisievski.

Ipak, ne slažu se svi s tom teorijom. Neki nutricionisti smatraju da je od vremena ispijanja kafe važnija njena količina. Prema pomenutom istraživanju u Srbiji se pije i do 5 kafa na dan, a najčešće je to tzv. domaća kafa (turska, grčka, crna) kod kuće a u kafićima espreso.

Iako su podeljena mišljenja oko korisnosti/štetnosti kafe u rano jutro, ipak svi se slažu da kafu ne treba piti kasno. Po jednoj studiji kafa može poremetiti san i do šest sati posle, iako je vrhunac njenog učinka oko pola sata do sat nakon konzumacije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE