Obrenovac, 18.06.2019

SOČNI PLODOVI ČINE ČUDA ZA TELO


Izvor: Zadovoljna.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 03.07.2018.
Oporavljaju mišiće, jačaju imunitet, pomažu mršavljenju!

Foto:Shutterstock
Višnja je bobičasto voće nastalo ukrštanjem slatke trešnje s divljim i kiselim vrstama. Upravo zato višnju krasi vrlo sličan izgled kao i trešnju, ali kiselkasti ukus ploda. Najsočniji plodovi mogu se naći upravo u letnjim mesecima kada im je sezona, a evo i zašto biste trebali da ih jedete češće.

Višnja je bogata vitamina A, C i E, mineralima kalijumom, magnezijumom i gvožđem kao i vlaknima. Konzumacija ovog bobičastog voća jača imunitet, podstiče probavu i efikasno zasićuje, a ima samo pedesetak kalorija u 100 grama zbog čega se preporučuje osobama na dijeti.

Povrh svega sadrži brojne antioksidante poput kvercetina i galne kiseline sa snažnim antiupalnim svojstvima koje smanjuju bol u mišićima. To je potvrdila i studija provedena na Univerzitetu za zdravlje i nauku u Oregonu na 54 trkača maratona.

Ispitanici su bili podeljeni u dve grupe koji su svakog dana pile dve flaše soka od višnje ili placeba tokom sedam dana uoči velike utrke. Iako su obe grupe osetile bol nakon višekilometarskog trčanja, on se manjoj meri manifestirao kod osoba koje su pile sok od višanja.

Da bi smanjili bol u mišićima, maratonci i drugi aktivni sportisti obično se oslanjanju na tablete protiv bolova. Međutim, istraživanje objavljeno u časopisu Osteoarthritis and Cartilage iz 2013. otkrilo je da je višnjin sok smanjio bol u zglobovima i kod 58 pacijenta koji boluju od osteoartritisa. Oni su tokom šest nedelja pili oko pola litre koncentrisanog soka od višnje koji je bio napravljen od oko 90 komada ovog bobičastog voća.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE