Obrenovac, 19.04.2024

AKO VAM JE MUKA, GLEDAJTE KROZ PROZOR


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 04.08.2019.
Tegobe sa mučninom, povraćanjem, hladnim znojem vrtoglavicom i naglim padom krvnog pritiska mogu da se jave u svim prevoznim sredstvima

Foto:Depositphotos
Mučnina, povraćanje, vrtoglavica, pa čak i nagli pad krvnog pritiska i hladan znoj, tipični su simptomi bolesti putovanja. Ove tegobe mogu da se jave u svim prevoznim sredstvima, dok neke osobe tako reaguju samo tokom vožnje automobilom ili autobusom.

Doktorka Ivana Stefanović, iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograda, kaže da bolest putovanja nastaje kada u mozgu dođe do "kratkog spoja".

- Da bi telo održalo uspravan položaj i ravnotežu, mozak dobija signale iz različitih delova organizma - objašnjava doktorka Stefanović. - Te signale obrađuje u centru za ravnotežu u unutrašnjem uhu. Ako ti signali, posebno vidni, budu drugačiji u odnosu na ostale dolazi do simptoma bolesti. To se događa kad se neravnomerno krećemo, i te stalne promene kretanja u smislu ljuljanja, poskakivanja, ubrzavanja i usporavanja ne možemo videti već samo osetiti.

- Trebalo bi se truditi da se uskladi pravac kretanja s pogledom - kaže dr Stefanović. - Praktično rečeno, potrebno je da se gleda u daljinu da bi se smanjile stalne promene u vidnim podražajima. U avionu bi trebalo sesti do prozora, a na brodu vreme se provodi na palubi. Bitno je i da se ne putuje "naopako", da se ne čita tokom puta, igra video- igrica, kucaju poruke na telefonu, ili radi na računaru.

Prema njenim rečima, u korisne savete za prevazilaženje ove boljke ubraja se i izbegavanje jakih mirisa i teške hrane pre puta. Automobil bi uvek trebalo da bude dobro provetren, a ako je napolju vrućina da se uključi klima. Na prve simptome trebalo bi da se zaustavi prevozno sredstvo, odmori, prošeta i sačeka se da nelagodnost prođe.

- Uz ove opšte mere postoje i vrlo efikasni lekovi za bolest putovanja - kaže dr Stefanović. - Oni deluju umirujuće i sprečavaju povraćanje, a bezbedni su i za decu. Da bi delovali, potrebno ih je uzeti najmanje pola sata pre početka putovanja, kako bi se apsorbovali u krvotok i delovali na ciljane receptore.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE