Obrenovac, 19.04.2024

NE VALJA TO NIŠTA


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 04.11.2019.
Razlozi zbog kojih naučnici traže zabranu filtera na cigaretama

Foto:Depositphotos
Cigarete sa filterom su se prvi put pojavile 50-ih i primarno su napravljene od celuloznog acetata.

Opušci od cigareta čine neverovatnu jednu trećinu ukupnog plastičnog otpada na planeti i veoma je diskutabilno da li uopšte štite pušače od duvanskog dima, ističu naučnici sa Londonske škole za higijenu i tropske bolesti i traže.

Osim toga što čine ogroman udeo u zagađivanju životne sredine, naučnici tvrde da filteri na cigaretama ne štite pušače na način na koji se predstavlja i da zbog njih cigarete nisu manje štetne, piše 021 . Isprva su bili osmišljeni kao način da se smanji izlaganje brojnim štetnim hemikalijama, za koje su naučnici u to vreme počeli da sumnjaju da izaziva rak. Ubrzo je, međutim, postalo očigledno da ulogu za koju su namenjeni nisu obavljali kako je planirano. Uprkos tome što filteri mogu da blokiraju krupnije čestice, poput katrana, oni ne sprečavaju sitnije čestice koje probijaju dublje u pluća.

Štaviše, uživaoci češće još jače i dublje udišu, jer filteri doprinose na ugodnosti prilikom pušenja i smanjuju iritiranje pluća. Iako se celulozni acetat raspada brzo u roku od nekoliko meseci pod pravim uslovima, bačenim opušcima cigareta najčešće je potrebno više od deset godina da nestanu. To ih čini i jednim od najvećih ekoloških problema, posebno u vremenu kada je planeta prezagađena plastičnim otpadom. Oko 5,5 milijardi cigareta se godišnje popuši na planeti. Od toga malo manje od pet milijardi je sa filterima, a dve trećine opušaka se neodgovorno odlaže.

Organizacija "The Ocean Conservancy", koja se više od 30 godina bavi čišćenjem obala i plaža, navodi da već 32 godine filteri od cigareta su najčešći otpad koji se može pronaći. Grupa ističe da oni čine trećinu sakupljenog otpada i daleko su prisutniji od plastičnih flaša, čepova, escajga i slamčica. Dokazi o njihovoj neefikasnosti i negativnom uticaju na životnu sredinu, industrija cigareta ostaje pri stavu da su cigarete sa filterom "zdravije".

Postoji još mnogo dokaza da je formula filtera promenjena tako da automatski požute kada se puši cigareta kako bi prevarili pušača da služe nečemu. Takođe su uvedene i dubiozne inovacije, poput sitnih rupica na njima koje, navodno, smanjuju količinu dima koji se udiše.

U izveštaju u Britiš medikal džornalu (British Medical Journal), naučnici su urgirali vlasti Velike Britanije i drugih zemalja da potpuno zabrane filtere na cigaretama. "Uprkos tome što su filteri najčešće sakupljeni otpad na svetu, industrija je u najvećoj meri uspela da izbegne javni prekor prema plastičnom otpadu, kakav su, primera radi, Mekdonalds ili Starbaks osetili", naveli su naučnici.od Velike Britanije i vlasti širom sveta potpunu zabranu filtera na cigaretama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE