Obrenovac, 20.05.2019

AKO ŽELITE DA SMRŠATE...


Izvor: Medical Daily/Telegram,Lokalne novine | Obrenovac, 05.08.2018.
Doručak nije najvažniji obrok dana

Foto:Thinkstock
Ako ste od onih koji žele da izgube kilograme, doručak nikako ne bi trebalo da vam bude najvažniji obrok dana, piše njujorški Medikal dejli.

Tekst koji potpisuje stručnjak za korektivno vežbanje, funkcionalno kretanje, rehabilitaciju i fitnes ishranu Džeri Dženesis objašnjava tri ključne stvari važne za mršavljenje. 

Tokom dana je potrebno imati što je moguće niže nivoe insulina, i to bez ikakavog naglog porasta njegovog lučenja. Glukagon, koji deluje suprotno od insulina, treba da bude maksimalan. Takođe, hormon rasta koji kada vežbamo šalje organizmu signale da se luči, treba da bude optimalan. 

Doručak zaustavlja sagorevanje masti 

Gubitak masti i gojenje su hormonalne stvari. Radi se o hormonima koji će organizmu ili poručiti da otpuštaju energiju uskladištenu u masnim ćelijama, da bi je sagoreli, ili da će je uskladištiti za kasnije potrebe. Dva važna hormona su u pitanju, insulin i glukagon. 

Jedna od glavnih uloga insulina je da reguliše vrednosti šećera u krvi. Insulin šalje signal u mišiće, masne ćelije i ćelije jetre da apsorbuju glukozu iz krvotoka koja će se iskoristiti kao energija. Glukagon omogućuje organizmu da reguliše korišćenje masti i glukoze. 

Ujutro, kada se probudimo, naš organizam je tokom noći gladovalo, čisteći se od endotoksina i probavnog otpada od večernjeg obroka. Nivoi insulina su na minimumu i to je idealan trenutak da počne sagorevanje masnoće. Cilj je da organizam počinje da koristi uskladištenu energiju, a to je uglavnom mast. 

Ako se probudite ujutro i krenete sa tipičnim doručkom, pecivom, bananama, sokom od pomorandže, jogurtom, žitaricama... insulin počinje naglo da raste i zaustavlja proces sagorevanja masti. Umesto da vam dan počne trošenjem uskladištene energije, organizam će koristiti ugljene hidrate koje ste upravo jeli.

Proteinski doručak i voće niskog glikemijskog indeksa 

Ako radite od devet do pet, možda nemate vremena da vežbanjem potrošite ugljene hidrate koje ste ujutro uneli, pa organizam skladišti energiju za kasnije. Dodatno, jutro bogato ugljenim hidratima može da dovede do pada energije tokom radnog dana, a često i do stalne želje za slatkišima ili nekom grickalicom. 

Da li to znači da treba da preskočite doručak? Zavisi šta vam je cilj. 

Ako ste sportista ili planirate intenzivnije vežbanje ujutro, morate da pojedete doručak u kome ima proteina, organskih žitarica i voća. 

Ako vam je cilj gubitak na težini, dan započnite vodom, čajem ili kafom da biste sprečili jače lučenje insulina, kada znamo da je gubitak masti hormonalna stvar. Ako imate plan da smršate, jedite proteinski doručak i voće niskog glikemijskog indeksa: jabuke, kruške ili šljive. 

Proteini usporavaju probavljanje šećera, što će pomoći da nivoi insulina budu stabilni. 

Doručak nije najvažniji obrok dana i zavisi od toga šta želimo da postignemo. Kada se probudimo, nivoi insulina su najniži pa je to idealan trenutak za početak sagorevanja masti. Kada pojedete doručak bogat ugljenim hidratima, lučenje insulina se pojačava, a hormoni iz nataložene masnoće opadaju. 

Kalorije su i dalje važne kod gojenja i gubitka masnoća, ali zato iskoristite prednost jutra da biste postigli potrošnju masti a glavne obroke jedite nešto kasnije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE