Obrenovac, 20.04.2019

Biljni čaj je dobar za gubitak kilograma, ali kakav?


Izvor: KLIX.BA,Lokalne novine | Obrenovac, 06.05.2018.
Poznato je da šoljica toplog čaja pomaže u gubitku kilograma, ali šoljica hladnog biljnog čaja ima veći efekat, navodi se u istraživanju.

Foto:Thinkstock
Švajcarski naučnici su otkrili da ispijanje hladnog biljnog čaja pojačava potrošnju energije, što je vrlo bitno za gubitak kilograma. Što je veća potrošnja energije, gubi se više kalorija. 

Istraživači sa Univerziteta Frajburg, koji su vodili studiju, zaključili su da hladan čaj podstiče oksidaciju masnoća i oslobađa energiju. Takođe, smanjuje i metaboličko opterećenje na srcu, što je testirano na 23 volontera. Utvrđeno je i da hladan čaj smanjuje rizik od glaukoma. 

Testiranje je rađeno sa paragvajskim čajem koji je popularan u Južnoj Americi, posebno u Argentini, Paragvaju i Urugvaju. 

Volonteri su pili 500 mililitara čaja temperature tri stepena celzijusa dnevno i isti čaj od 55 stepeni celzijusa. Potom su merili njihove otkucaje srca, pritisak, protok krvi, potrošnju kiseonika i oksidaciju masnoća. 

Utvrđeno je da se potrošnja energije povećava za 8,3 kada se pije hladni čaj, za razliku od vrućeg čaja kada je potrošnja energije 3,7 odsto, piše Klix.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE