Obrenovac, 14.04.2024

CIGARETE SU ŠTETNE I ZA OČI


Izvor: B92/Index.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 06.07.2019.
Imate dvostruko više šansi da vam se ovo dogodi ako ste pušač

Foto:Depositphotos
Pušenje uništava oči jednako kao i pluća, ali mnogi pušači toga nisu ni svesni. Tek svaki peti svestan je činjenice da pušenje može da rezultira gubitkom vida, pokazala je anketa britanskog udruženja oflatlmologa.

Prema podacima britanskog kraljevskog udruženja slabovidnih (RNIB), među pušačima je evidentirana dvostruko veća šansa od gubitka vida u odnosu na nepušače, jer duvanski dim može da utiče na razvoj brojnih očnih bolesti.

Dim cigarete sadrži otrovne hemikalije koje mogu da iziritiraju i oštetete vid. Na primer, teški metali poput olova i bakra mogu da se nakupe u očnom sočivu, prozirnom delu iza zenice koji u fokus dovodi zrake svetlosti. Posledica može da bude razvoj očne katarakte jer sočiva postaju zamagljena.

Naučnici podsećaju da pušenje može da rezultira razvojem dijabetesa, koji oštećuje nerve u zadnjem delu oka, te da je kod njih verovatnost od razvoja makularne degeneracije tri puta veća u odnosu na nepušače. Reč je o stanju koje utiče na središnji vid, što znači da osoba gubi sposobnost da vidi fine detalje, prenosi Index.hr.

Ne treba zaboraviti ni da su pušači čak 16 puta podložniji razvoju neuropatije, stanja koje blokira dovod krvi u oko.

Prema rezultatima ankete u kojoj je učestvovalo 2006 odraslih Britanaca, 18 odsto njih je reklo da pušenje povećava rizik od razvoja slepila ili gubitka vida, a tri četvrtine ili 76 odsto ih je svesno toga da je pušenje povezano s razvojem karcinoma.

Aiša Fazlani, optičar i savetnik za klinička i regulatorna pitanja iz britanskog udruženja oflatlmologa, kaže da je većina ljudi svesna povezanosti između pušenja i oboljevanja od karcinoma, ali da mnogi među njima ne znaju kakav uticaj ta navika ima na oči.

"Pušenje povećava rizik od razvoja mnogih očnih bolesti poput makularne degeneracije koja je povezana sa starenjem, a to je dovoljan razlog zbog kojega bi pušači trebalo da razmisle o prestanku pušenja", kaže Fazlani.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE