´╗┐ NAU─îNICI UPOZORAVAJU

Obrenovac, 18.08.2018

NAU─îNICI UPOZORAVAJU


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 06.08.2018.
Bakterije postaju sve otpornije

Foto:Thinkstock


´╗┐

Bolnice ─çe morati da prona─Ĺu novi na─Źin da se bore protiv bakterija, jer je novo istra┼żivanje pokazalo da dezinfekciona sredstva na bazi alkohola koja se koriste u bolnicama postaju sve manje delotvorna.

Pranje ruku alkoholom izopropanolom postalo je metoda kontrole infekcije u bolnicama. Dok s jedne se strane postoje brojne koristi ovakvog pranja ruku, poput pada stope bolni─Źkih infekcija bakterijom stafilokoka (Staphylococcus aureus), novija istra┼żivanja pokazuju i njegove negativne efekte, piše Gardijan . 

Nau─Źnici tvrde da su došli do zaklju─Źka da su superbakterije, poznatije kao enterokoke otporne na vankomicin, i da pokazuju sve ve─çi nivo tolerancije na alkohol. 

Jedna od najpoznatijih podvrsta ove bakterije je Enterococcus faecium, ─Źija je stopa zaraznosti posebno porasla u Engleskoj i Australiji. Zaraze koje uzrokuje ta bakterija mogu da imaju ozbiljne, ponekad ─Źak i smrtonosne posledice. 

Najve─çi problem kod enterokoka otpornih na vankomicin, smatraju nau─Źnici, je njihova sposobnost kolonizacije creva, putem kojeg ulaze u krvotok zara┼żene osobe te izazivaju sepsu, infekciju krvotoka. Njihovo uklanjanje predstavlja veliki problem jer su otporne na gotovo sve vrste antibiotika. 

Ta bakterija poga─Ĺa one najosetljivije, a u posebno rizi─Źnu grupu spadaju osobe koje primaju hemioterapiju, dijalizu i one koji primaju organ. Zdravi ljudi retko se inficiraju tom bakterijom. 

Istra┼żivanje koje je sproveo Timoti Stajner, nau─Źnik sa Univerziteta u Melbournu, pokazalo je da je bakterija Enterococcus faecium tokom vremena postala sve otpornija na alkohol.

"Zaklju─Źili smo da su novi izolati, otkriveni nakon 2010. godine, i do 10 puta otporniji na alkohol od onih ranijih", rekao je Stajner. 

Ipak, alkohol koji su nau─Źnici koristili u eksperimentu nije bio koncentrisan kao onaj u bolnicama pa su morali da pokrenu još jedno istra┼żivanje. 

Izabrali su ─Źetiri izolata bakterije Enterococcus faecium, od kojih su dva bila otporna na alkohol, te ih raširili po površinama razli─Źitih kaveza. Zatim su prebrisali svaki kavez brisa─Źima od izopropanola ja─Źine identi─Źne onoj u bolnicama. 

Potom su u svaki kavez pustili miševe te ih ostavili da hodaju po kavezu sat vremena, a posle su ih izvadili. Nakon nedelju dana analizirali su im bakterije iz creva. 

Rezultati eksperimenta su otkrili da su bakterije završile u crevima miševa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE