Obrenovac, 14.04.2024

PRAVI NAČIN DA ZAPOČNETE DAN


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 06.09.2019.
Evo zašto je dobra jedna kašičica meda dnevno

Foto:Depositphotos
Osim što je odličan dodatak ishrani i kozmetici, med je bogat svojstvima koja imaju uticaja i na zdravlje.

Uz njega ćete ojačati svoj imunitet, pamćenje, ukloniti višak kilograma i rešiti se stresa. Ako ga koristite baš svaki dan, ali u umerenim količinama, pokazaće vam šta sve može učiniti za vaše telo.

Očistiće vašu kožu
Med čisti, štiti i leči rane, a u nezi kože koristi se širom sveta. U njemu se nalaze razni proteini, hidrogen i glukonska kiselina koje leče sitne ranice, ali i akne. Njegove aminokiseline obnavljaju tkivo i održavaju potkožna vlakna čvrstima. Bogat je melatoninom koji naše telo otpušta tokom sna i koji pomaže koži da izgleda zdravije.

Pomaže detoksikaciji tela
Naše je telo svaki dan pod uticajem štetnih toksina koje unosimo hranom i pićem. No pri detoksikaciji nam može pomoći svakodnevno konzumiranje meda, piše Stvar ukusa. On je pun flavonoida, prave riznice zdravlja, koji služe ublažavanju neravnoteže radikala, toksina, i antioksidanta u telu koji vodi oštećenju tkiva.

Poboljšava atletske sposobnosti
Med obiluje nutritivnim karbohidratima, vrhunskim gorivom koje obožavaju sportisti. Naime, ishrana bogata karbohidratima čini ih izdržljivijima i pojačava intenzitet vežbanja. Pritom im često pomažu i dodaci ishrani, međutim, med, koktel prirodnih šećera, prirodna im je alternativa.

Uklanja višak kilograma
Možda med sa svim svojim kalorijama zvuči kao neobičan način za skidanje kilograma, on zapravo puno pomaže. Studije su pokazale da konzumacija meda umesto proizvoda punih saharoze ima bolje učinke i rezultira nižom kilažom. Osim toga, tablete koje kontrolišu težinu pokazale su lošije rezultate u odnosu na med. Dakle, samo prirodno!

Pomaže pri mamurluku
Jedna je studija pokazala da med pomaže pri smanjivanju intoksikacije alkoholom i ubrzava proces njegovog uklanjanja iz krvnih sudova. Šećer iz meda preliven preko banane, kao odlično rešenje za mamurluk, brzo šalje glukozu u krv i pomaže vam da se vratite u normalu.

Medom do kvalitetnijeg sna
Jedna od najstarijih, a isprobanih metoda koja uspavljuje je konzumacija meda pre odlaska u krevet. Toplo mleko ili čaj od kamilice s nekoliko kašičica meda uzrokuje otpuštanje insulina koji pak u mozak šalje triptofan. On je pak zaslužan za otpuštanje serotonina koji postaje melatonin i reguliše ritam spavanja. Pravi domino efekt, ali ukratko – med će vam pomoći da brže zaspite.

Smanjuje anksioznost i nivo stresa
Baš zato što tako deluje na san, med će smanjiti i nivo stresa s kojim se svakodnevno susrećete jer će omogućiti dovoljnu količinu kvalitetnog sna.

Smanjuje nivo holesterola
Visok nivo holesterola može biti fatalan jer uzrokuje srčane i moždane udare. A redovna konzumacija meda ograničava povišenje glukoze u krvi te smanjuje ukupan nivo holesterola i triglicerida, pokazala je studija.

Poboljšava memoriju i zdravlje mozga
Holesterol u telu može uticati i na bolesti moždanog sistema i dovesti do npr Alchajmerove bolesti. Međutim, redovna konzumacija meda smanjuje nivo holesterola pa time i mozak održava zdravijim.

Jača imunitet
Pun antioksidanata i antibakterijskih svojstava, med je pravi način za jačanje imuniteta koji je ugrožen zbog manjka sna, neodgovarajuće ishrane i velike količine stresa.

Med jača srce
Antioksidanti u medu povezuju se sa smanjenim rizikom od pojave srčanih bolesti, pokazala je studija. Med sadrži flavonoide koji se ponašaju kao oksidanti i utiču na smanjenje mogućnosti nastanka čepova u krvotoku.

Pomaže pri održavanju zdravih creva
Antibakterijska svojstva koja sadrži med štite naše telo čak i od pojave bakterije ešerihije koli i salmonele te ih se rešava ako naiđe na njih u probavnom sistemu. Ako medom zamenimo šećer, sprečavamo pojavu nekih toksina i pojačavamo crevnu mikrofloru. Osim toga, med bogat hidrogen peroksidom dokazano se bori i protiv čireva na želucu.

Ublažava kašalj
Poznata vam je kombinacija meda i limuna? I zaista deluje, jer kako je pokazala i studija, med je delotvorniji od nekih lekova protiv kašlja. Uostalom, ako ste to već isprobali i deluje, nauka vam to ni ne treba potvrditi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE