Obrenovac, 19.04.2024

VOĆE KOJE JE 'DAR OD BOGA'


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 06.10.2019.
Odlično je za našu probavu, oči i štiti od raka

Foto:Depositphotos
Kruške spadaju u omiljene voćke na našim prostorima.

Postoji nekoliko desetina vrsta krušaka, a svaka od njih ima specifičan oblik, ukus i boju. Zbog svojih jestivih plodova gaji se više od 4.000 godina, a poreklo vuče iz Azije. Homer je krušku opevao kao "dar od Boga", a u doba francuskog kralja Luja XIV kruške su bile simbol luksuza. Kruška je bogata mineralima, kalijumom, fosforom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, hlorom, sumporom o brojnim mikroelementima. Sadrži mnogo vitamina, posebno vitamina A, C, E i većine vitamina iz grupe B, H i D.

Možete ih konzumirati sveže, konzervirane, u soku ili sušene. Osim toga, drvo kruške je jedno od najpoželjnijih materijala u proizvodnji visokokvalitetnih drvenih instrumenata i nameštaja. Osim toga, kruška je veoma korisna i kada je reč o našem zdravlju.

Kruške su sjajan izvor vlakana jer jedna srednja kruška sadrži oko šest grama vlakana ili gotovo četvrtinu preporučene dnevne količine. Izuzetno je dobra za rad creva, a dijetalna vlakna pomažu probavnom traktu i bukvalno imaju funkciju čistača creva. Kruške se lako vare, pomažu u uklanjanju toksina i lošeg holesterola iz tela.

Pomažu u balansiranju nivoa šećera u krvi i dobar su izvor antioksidanata, piše klix.ba. Kruška ima oko 8 mg vitamina C koji radi na regeneraciji ćelija, osnažuje imuni sistem, našu kožu, zube i kosti. Kruške sadrže i važne polifenole i flavonoide koji su koncentrisani u koži, zbog toga je zdravije konzumirati je sa korom. Kruške sadrže kalijum pa njihova konzumacija pomaže smanjenju rizika od visokog pritiska. Sadrže i elektrolite, magnezijum i bakar, ali i hranjive elemente koji pomažu centralnom nervnom sistemu i pojačavaju rad mozga.

Kruške su odlična užina pre ili posle vežbanja. Visok sadržaj vlakana daće vam energiju dok vežbate. Osim toga, korisne su i za vaše oči. Neka istraživanja su pokazala kako unos krušaka znatno smanjuje rizik od senilne makulatne degeneracije. Zbog visokog sadržaja vlakana kruške pomažu u sprečavanju nastanka raznih tipova raka uključujući i rak dojke i rak debelog creva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE