Obrenovac, 18.04.2019

ČAK I ONI KOJI NISU ALERGIČNI


Izvor: Novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 07.06.2018.
Evo zašto previše kijamo ovih dana

Foto:Printscreen
Mace koje lete sa topola uzrok su kijavice koja ovih dana muči mnoge, pa čak i one koji ne pate od alergija. Lekari kažu da je reč o mehaničkoj iritaciji sluznice nosa, a može da dođe i do pojave suza i grebuckanja grla. Dakle, nema alergije na bele pahulje sa topola već one izazivaju kijanje, kašljanje i suze da bi se izbacile iz šupljine nosa, oka ili grla.

Doktor Srđan Milićević iz Beograda rekao je za „Novosti“ da je najbolja zaštita od "prolećnog snega" izbegavanje iritirajućih maca i upotreba sprejeva za nos od inertne celuloze, koja pravi zaštitni sloj na sluznici nosa. 

“Izbegavanje maca kada ih ima mnogo najčešće nije moguće, zato su onima koji pate od alergije osim zaštite nosa potrebni i antihistaminici koji deluju po principu da se vežu za receptore u disajnim putevima i blokiraju odvijanje alergijske reakcije“, kaže dr Milićević. 

Milićević savetuje da je za izbegavanje inhalacionih alergena i iritirajućih maca važna i toaleta nosa pomoću sprejeva iz apoteke ili prokuvana voda sa kašičicom morske soli, kojom bi nosne šupljine trebalo da se ispiraju što je češće moguće. 

Za efikasnu odbranu od inhalacionih alergena važan je i dobar imunitet. U jačanju odbrambenih snaga organizma, lekari preporučuju ishranu sa što više voća, povrća i mesa, a potpuno izbegavanje duvanskog dima, alkohola i stimulativnih napitaka, kao što su kafa i energetska pića.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE