Obrenovac, 21.05.2019

CEO ŽIVOT PRAVITE ISTU GREŠKU


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 07.10.2018.
Evo kako se i koliko dugo upotrebljava sprej za nos!

Foto:Shutterstock
Počelo je vreme prehlada, kada nos konstantno curi, ali sa korišćenjem spreja za nos ne treba preterivati. Naime, nakon predugog korišćenja on može postati beskoristan, jer osoba koja ga koristi razvije toleranciju na njegove sastojke, a nuspojave mogu biti vrlo neprijatne.

Sprejevi i kapi za nos mogu da olakšaju disanje, ali ih ne možete koristiti kad god vam padne na pamet! Oni koji sadrže fiziološki rastvor vlaže sluzokožu nosa i pomažu kod začepljenja i izbacivanja sekreta, a oni koje prepisuju na recept često sadrže antihistamine i kortikosteroide, piše Kurir. Antihistamini pomažu osobama s alergijom jer blokiraju alergijsku reakciju, a kortikosteroidi se koriste za smanjenje upale i ne smeju se koristiti predugo.Ako ih upotrebljavate u skladu s uputstvima, retko kad izazivaju nuspojave.

Hronični sinusitis, to jest začepljenje nosa, može se lečiti s obe vrste spreja, ali su i tu prisutne nuspojave.

Sprej kojim se otčepljuje nos verovatno će povećati isticanje sekreta, zbog čega ćete češće kijati, kašljati ili imati više sekreta u nosu. Međutim, ovo su poželjne pojave, ali sprej može uzrokovati i one neželjene, poput krvarenja, glavobolje, gubitka čula mirisa i ukusa i nadraženosti nosa.

Ako sprej koristite duže od tri-četiri dana, začepljenje se može pogoršati! U početku deluje dobro, ali nakon predugog korišćenja nos se opet začepi, pa osoba ima potrebu da ga upotrebljava. Osim toga, neki sastojci spreja su opasne hemikalije koje mogu oštetiti membrane unutar nozdrva, što može dovesti i do hroničnog krvarenja nosa.

Važno je znati da preduga upotreba spreja (optimalno je tri do četiri dana i nikako duže od sedam do 10 dana) može izazvati pojavu medikamentoznog rinitisa i umesto da ga leči, dolazi do kontraefekta, kada veće doze spreja izazivaju jaču neželjenu reakciju.

Zato kada ste prehlađeni ili imate problema sa sinusima, za otčepljivanje nosa sprejeve koristite dozirano, i primenjujte i neke alternativne metode poput inhalacije ili ispiranja nozdrva fiziološkim rastvorom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE