Obrenovac, 15.12.2019

LEČENJE DEPRESIJE ISHRANOM


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 08.02.2019.
Creva su važna i za mentalno zdravlje

Foto:Thinkstock
Naučnici sugerišu da probiotici koji se nalaze u jogurtu mogu da pomognu u lečenju depresije.

Bakterije pomažu u uspostavljanju ravnoteže u našim crevima i imaju povoljan učinak kod dijareje, zatvora, alergija, infekcija mokraćnog sistema, gljivičnih infekcija intolerancije na laktozu. Istraživanja su dokazala pozitivno delovanje probiotika na mentalno zdravlje.

Velika nada

Naučnici su otkrili da Lactobacillus - 'dobre' bakterije prisutne u probiotičkom jogurtu pomažu kod depresivnog ponašanje kod miševa. Autori studija su sa medicinske škole pri Univerzitetu Virdžinija.

"Velika nada za ovu vrstu istraživanja je da nećemo morati više da se zamaramo sa kompleksnim lekovima i nuspojavama kad se možemo pozabaviti mikrobiomom", kaže glavni istraživač Alban Gotije.

Dodaje da bi bilo odlično kad bi osobe koje pate od depresije mogle samo da promene ishranu i tako poboljšaju svoje zdravlje i raspoloženje.

Brojne studije su pokazale da zdravlje creva igra značajnu ulogu u mentalnom zdravlju. Istraživanje objavljeno 2014. sugeriše da probiotici - koji pojačavaju obilje dobrih crevnih bakterija smanjuju anksioznost i stres kod odraslih osoba.

Nizak nivo Lactobacillusa doveo je do depresivnih simptoma

U ovoj novijoj studiji naučnici su pokušali da utvrde hoće li i kako mikrobiom creva uticati na depresiju.

Prvo su analizirali mikrobiom creva miševa pre i posle izloženosti stresu. Tim je utvrdio da stres dovodi do gubitka Lactobacillusa, što na kraju dovodi do pojave simptoma sličnih depresiji. Dalja istraživanja pokazala su da nivo Lactobacillusa u crevu utiče na nivo kinurenina, metabolita koji su prethodne studije povezale s razvojem depresije.

U ovoj studiji, kada su visine Lactobacillusa bile smanjene, visina kinurenina je porasla, a to je dovelo do razvoja simptoma sličnih depresiji. Naučnici su tada 'stresnim' miševima promenili isranu i počeli da im daju hranu koja sadrži Lactobacillus rhamnosus i to u tri sedmice.

"Simptomi slični depresiji počeli su tada da se povlače. Verujemo da ima nade, iako je potrebno još mnogo istraživanja. Jogurt neće naštetiti osobama koje boluju od depresije, ali pojedinci ne bi trebali da prekinu terapiju lekovima bez razgovora sa doktorom", rekli su autori.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE