Obrenovac, 29.03.2020

OPET ZA SVE KRIVA SLANINA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 08.05.2019.
Nova saznanja o štetnosti mesnih prerađevina po zdravlje

Foto:Depositphotos
U dve različite naučne studije nedavno je objavljeno da slanina povećava rizik od raka debelog creva i da su nitrati štetniji po zdravlje od masti i šećera, ali je ipak zaključak ove druge studije da je pogubnije to što se malo jede zdravih namirnica, nego to koliko se unosi loših nutritijenata.

Da samo jedno parče slanine dnevno može da poveća rizik od raka debelog creva, tvrdi se u istraživanju Univerziteta Oksford. Na osnovu posmatranih podataka, naučnici su zaključili da tri lista crvenog mesa u toku dana može da poveća rizik za oboljenja od raka za čak 20 posto. Postoje slične tvrdnje Svetske zdravstvene organizacije.

- Crveno meso ne treba jesti svakoga dana. Ono se preporučuje otprilike tri puta nedeljno. Najbolje je jesti teletinu i govedinu i pripremiti ih na odgovarajući način, umesto gotovih mesnih proizvoda - kaže dijetečar nutricionista Jasna Vujčić.

Čak 80 odsto natrijuma koji se unese kroz ljudsku ishranu, dolazi upravo iz pakovane i procesuirane hrane. Nova naučna studija o uticaju ishrane na zdravlje Instituta za metriku i evaluaciju zdravlja na Univerzitetu u Vašingtonu, pokazala je da je ishrana sa puno natrijuma odgovorna za 33 od 100.000 smrtnih slučajeva.

- Sigurno je da industrijski proizvodi sadrže više veštačkih sastojaka, soli i nitrata, nego oni domaći. Zbog toga se sve više izbegavaju kupovni suhomesnati proizvodi. Mesne prerađevine, kao što su viršle, kobasice i šunke, potrebno je potpuno izbegavati - kaže Jasna Vujčić.

Stručnjaci i dalje nisu sasvim sigurni što tačno u crvenom mesu podiže rizik obolevanja od raka, ali nema dileme da je crveno meso, u ograničenim količinama, svakako neophodno u ishrani jer sadrži gvožđe i proteine.

ŠESTOGODIŠNJE ISTRAŽIVANJE

Istraživači Univerziteta Oksford analizirali su podatke pola miliona ljudi, od kojih je tokom šest godina njih 2.609 obolelo od raka debelog creva. Pokazalo se da na svakih 10.000 ljudi, koji su dnevno jeli jedan veći list slanine ili mesnih prerađevina, njih 40 obolelo. Prema ovim podacima, čak 5.400 od 41.804 slučaja oboljenja od raka debelog creva moglo je da se spreči da oboleli nisu konzumirali mesne prerađevine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE