Obrenovac, 22.07.2019

PAŽLJIVO ČITAJTE DEKLARACIJE


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 10.01.2019.
Ove hemikalije štete organizmu

Foto:Thinkstock/Ilustracija
Devojčice koje su pre rođenja izložene hemijskim jedinjenjima prisutnim u sapunu, pasti za zube, šminki i ostalim proizvodima za ličnu higijenu izloženije su opasnosti od ranijeg ulaska u pubertet, rezultati su američkog istraživanja objavljeni u časopisu Human Reproduction.

Ranije sprovedene studije sprovedene na životinjama pokazale su da brojne hemikalije mogu negativno uticati na hormone, pa se povezuju s ranijim ulaskom u pubertet. Reč je većinom o fatalatima kojih je najviše u mirisnim supstancama, parfemima, sapunima i šamponima, potom o parabenima koji se koriste kao konzervansi u kozmetici, kao i o fenolima, među kojima je i triklosan, baktericidno sredstvo koje se već decenijama koristi u kozmetičkoj industriji kao konzervans. Njegova osnovna funkcija nije zaštita potrošača, nego zaštita proizvoda.

Većina njih u medicini je poznata pod nazivom 'endokrini disruptori'. Oni svojim oblikom i strukturom nalikuju i oponašaju prirodne hormone u telu i na taj način remete funkciju žlezdanog (endokrinog) sistema. Zabrinjava da su takva jedinjenja štetna već u malim količinama, te da se potencijalni problemi ne moraju javiti odmah, ni za par godina, već imaju kumulativni učinak, odnosno talože se u tkivima godinama.

U studiji istraživača s Berklija učestvovalo je 338 dece, 179 devojčica i 159 dečaka, čiji je razvoj praćen od rođenja do adolescencije. Izloženost raznim hemijskim jedinjenjima naučnici su pratili uz pomoć analize urina majki tokom trudnoće, a potom analizom urina dece nakon navršenih devet godina života. Pokazalo se da je u više od 90 posto uzoraka urina prikupljenih među decom otkrivena prisutnost hemijskih jedinjenja koja mogu uticati na koncentracije i delovanje hormona.

Najveći uticaj na raniji početak puberteta kod devojčica imali su prisutnost ftalata, parabena i triklosana u urinu majki za vreme trudoće. Spomenute hemikalije nisu značajnije uticale na razvoj dečaka u prenatalnom razdoblju.

"Činjenica da smo u ovom slučaju otkrili povezanost ranijeg puberteta kod devojčica je zabrinjavajuća, ali dobra informacija je da, sada kada to znamo, možemo smanjiti na minimum izloženost tim hemijskim jedinjenjima", kazala je glavna autorika studije Kim Harli, direktorka Centra za istraživanje uticaja okoline na zdravlje dece Univerziteta Berkli.

Podsetila je da je upotreba triklosana u izradi antibakterijskih sapuna u Sjedinjenim Državama zabranjena, ali da ga još ima u pasti za zube. Pozvala je na oprez pri kupovini takvih proizvoda, a potencijalne kupce upozorila da pažljivo pročitaju deklaracije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE