Obrenovac, 14.04.2024

NOĆNO ZNOJENJE


Izvor: Klix,Lokalne novine | Obrenovac, 10.12.2019.
Pet stvari koje ga uzrokuju i kako ga sprečiti

Foto:Depositphotos
Znojenje noću je individualno i svako mora da pođe od sebe, pa najpre razmislite o osnovnim faktorima. Koliko ste trenutno pod stresom, da li vam je u sobi prevruće i kakav dušek imate?

1. Dušek

Prema osnivaču i izvršnom direktoru jedne kompanije koja se bavi proizvodnjom dušeka Džonatanu Pričardunajčešći je razlog to što nas dušek previše greje, zbog loših materijala - odnosno takozvane poliuretanske pene.

Takva pena je mnogo jeftinija u procesu proizvodnje, ali je na njoj vruće spavati - kaže Pričard, koji predlaže kupovinu dušeka s poliuretanskom penom koji diše, tako da vazduh može da uđe u dušek i izađe iz dušeka.

2. Temperatura tela

Pregrejana soba i preteški pokrivači najjednostavniji su i najčešći uzroci noćnog znojenja, pa se preporučuju udobne pidžame i izbegavanje više od jednog prekrivača, posebno tokom toplijih meseci.

3. Temperatura sobe

Nemojte da uključujete grejanje i to je jedan od načina da poboljšate spavanje jer pretoplo okruženje utiče na znojenje i poremećaje spavanja, kaže stručnjak za zdravlje Sujaj Kansagra, koji preporučuje da temperatura u sobi ne bude viša od 19 stepeni C.

4. Lekovi

Neki lekovi uzrokuju noćno znojenje pa razgovarajte s lekarom o svim mogućim nuspojavama lekova koje uzimate.

5. Alkohol

Konzumiranje alkohola pre spavanja može da dovede do znojenja, a ako vam to ometa san, smanjite unos alkohola uveče, nekoliko sati pre spavanja.

Odvikavanje od alkohola i nekih lekova koji smiruju takođe može da bude uzrok znojenja.

Kada se treba zabrinuti?

Dobar san je ključan za zdravlje i kvalitet života, a ako primetite da se previše znojite noću i za to nemate objašnjenje, potražite mišljenje lekara. Posebno treba pripaziti ako se znojenje pojavljuje s nekim drugim simptomima.

Isto tako, idite kod lekara ako znojenje počne iznenada, a nije povezano s gubitkom kilograma ili temperaturom ili je pak samo na jednoj strani tela, jer određeni uzroci noćnog znojenja potencijalno mogu da budu opasni.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE