Obrenovac, 23.02.2019

Naučnici testiraju novu pouzdaniju metodu za otkrivanje raka prostate


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 11.04.2018.
Dijagnostikovanje raka prostate moglo bi da doživi pravu revoluciju zahvaljujući pionirskoj studiji britanskih naučnika, čiji cilj je rano otkrivnje te opake bolesti.

Foto:Thinkstock
Naučnici testriaju novu metodu kod koje se koristi magnetna rezonantna tomografija (MRI) i napredni testovi uzoraka krvi i urina. Ukoliko se njihovi napori pokažu uspešni, svi muškarci stariji od 45 godina mogli bi da idu na rano testiranje, kao što je to slučaj sa mamografijom kod žena, piše Dejli mejl.

Postojeće metode postavljanja dijagnoze, analiza krvi i bolna unutrašanja ispitivanja smatraju se nepouzdanima. Ti testovi često "promaše" smrtonosne tumore, a mogu da dovedu i do nepotrebnih tretmana benignih izraslina.

Nova metoda, na kojoj zajednički rade Univerzitatski koledž i Imperijalni koledž iz Londona, biće u mogućnosti da detektuje male delove tumora i biće mnogo efikasnija od sadašnje.

Nova tehnika će biti u mogućnosti da odredi kolika je verovatnoća za razvoj raka prostate kod zdravog muškarca. Oni kod kojih je taj rizik visok biće podstaknuti da češće idu na MRI skeniranje.

Naučnici će, u narednih nekoliko meseci, angažovati 1.500 muškaraca, koji će učestvovati njihovoj u studiji.

"Testiraćemo da li MRI može da se koristi za skeniranje raka prostate i nadamo se da ćemo biti u stanju da otkrijemo ozbiljne kancere mnogo ranije, što sada nismo u mogućnosti", kaže profesor Mark Emberton sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Ovo istaživanje budi nade kako naučnika i lekara, tako i potencijalnih obolelih, budući da dosadašnje metode nisu bile pouzdane kada je precizno otkirvanje raka prostate u pitanju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE