Obrenovac, 19.04.2024

DA OBNOVIMO GRADIVO SA ČASOVA BIOLOGIJE


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 11.11.2019.
Znate li šta će se dogoditi ako kinete sa otvorenim očima?

Foto:Depositphotos
Čak je ugledni "New York Times" jednom prilikom 1882. godine izvestio da su ženi "pukle očne jabučice" tokom kijanja što je izazvalo paniku, ali takve tvrdnje su potpuno neistinite.

"Pritisak koji se oslobađa kijanjem ne može da prouzrokuje ispadanje očnih jabučica, čak i ako su vam one otvorene", rekao je za "LiveScience" doktor Dejvid Hjuston.

U većini slučajeva oči se nesvesno zatvaraju što je refleksna nuspojava, ali ne i nužna komponenta svakog kijanja.

Tako postoje ljudi koji ih drže otvorenim iako je teško, ali moguće. Zapravo je nekima skroz prirodno da oči drže otvorenim za vreme ove biološke reakcije.

Bilo kako bilo, ne morate da strahujete jer nisu kapci ti koji čuvaju jabučice od ispadanja, već očni mišići koji ih okružuju, prenosi Index.

Najgore što vam se može dogoditi tokom kijanja je pucanje krvnih kapilara u očima zbog pritiska, što će uzrokovati crvene mrljice na beonjači.

Za sve oni koji su zaboravili lekciju sa časa biologije, kijanje je zaštitni mehanizam važan za izbacivanje prljavštine iz organizma poput prašine i alergena ili bakterija i virusa, zbog čega je bitno držati ruku na ustima kako ih ne biste preneli na druge ljude.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE