Obrenovac, 14.04.2024

OPREZNO SA ŠTAPIĆIMA ZA UŠI


Izvor: N1/unilad.co.uk,Lokalne novine | Obrenovac, 12.02.2020.
Naizgled bezazleni postupak čišćenja ušiju može da napravi ozbiljne komplikacije

Foto:Freeimages/Alessandro Paiva
Pamučne štapiće za čišćenje ušiju koriste milioni širom sveta. Njegovi mekani krajevi idealni su za čišćenje ušne školjke od nečistoća, ali je odvajanje pamuka velika opasnost koja može da stvori zdravstvene probleme, a u najgorem slučaju gubitak sluha.

To se zamalo dogodilo čoveku iz Lestera, a njegova priča je upozorenje svima koji koriste ovaj higijenski proizvod. Zbog nezgode koja mu se dogodila, završio je kod specijaliste.

Doktor Nil Radada morao je da obavi intervenciju da bi izvukao pamuk iz ušne školjke pacijenta. Čovek je prethodno osetio jak svrab u uhu i pokušao da ga otkloni štapićem. Brzo je shvatio da se deo pamuka nalazi toliko duboko u uhu i da ga je bilo nemoguće izvaditi.

"Pacijent je prethodno dobio upalu ušnog kanala, a štapić je upotrebio da bi smanjio neprijatnost zbog iritacije", objašnjava doktor Radada.

Doktor je tokom pregleda video da se radi o jakoj upali, pa nije mogao da uključi standardnu usisnu sondu za uklanjanje pamuka. Umesto toga koristio je instrument za delikatne intervencije. Na kraju je upotrebio klešta kako bi potpuno izvadio deo vrha štapića.

Pacijent je bio u opasnosti da trajno izgubi sluh, ali se brzo javio lekaru, zatim je upućen na dalje lečenje.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da nije sigurno čistiti nečistoće iz uha pomoću predmeta.

"Čišćenje ušne školjke prstima i pamučnim štapićima može gurnuti nečistoće u unutrašnjost ušnog kanala i pogoršati stanje", kažu iz organizacije i savetuju korišćenje kapi maslinovog i bademovog ulja za uklanjanje naslaga.

Stručnjaci objašnjavaju da će stvrdnuta nečistoća sama ispasti tokom noći nakon dve do tri nedelje. Ako se to ne dogodi, savetuju posetu lekaru.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE