Obrenovac, 16.07.2020

NEDOSTATAK VITAMINA B12


Izvor: Stil,Lokalne novine | Obrenovac, 12.03.2019.
Nemojte ignorisati ovih 7 simptoma!

Foto:Depositphotos
Vašezdravljezavisi od hrane koju unosite svakog dana, sredine u kojoj se nalazite, od vaših gena i fizičke aktivnosti. Dobijate većinu potrebnih nutrijenata iz hrane koju jedete, ali svaka promena u vašoj ishrani utiče na to koje nutrijente vaše telo apsorbuje iz hrane.

Ljudsko telo gubi svoju mogućnost da apsorbuje vitamin B12, i brzo se može stvoriti deficit ovog neophodnog vitamina. 

Glavni pokazatelji nedostatka vitamina B12: 

Vašem organizmu je potrebna dovoljna količina vitamina B12 da bi funkcionisao kako treba. Ovaj vitamin ima bitnu ulogu u formiranju crvenih krvnih zrnaca i istovremeno održava vaše telo zdravim. Ima više indikatora nedostatka ovog vitamina, a ovo su neki od njih.

1. Nemogućnost da ostanete budni i vrtoglavica pri ustajanju

Ako se mučite da ostanete budnimožda imate manjak vitamina B12 u organizmu. Potrudite se da noću obezbedite makar 8 sati sna, a ako se i onda osećate umorno, možda bi trebalo da razmislite o povećanju unosa vitamina B12. Ovaj vitamin ima bitnu ulogu u formiranju crvenih krvnih zrnaca, a nedostatak ovog vitamina dovodi do tog osećanja umora zbog njihove smanjene proizvodnje.

Zbog nedostatka vitamina B12 možete osećate da vam se vrti u glavi. Ovo bi trebalo da primetite odmah nakon ustajanja. Može se desiti da osećati vrtoglavicu i prilikom spuštanja niz stepenice, takođe. 

2. Slabost u mišićima

Nema ništa gore od osećanja slabosti i sveopšteg umora u telu. Jaki mišići zahtevaju dovoljnu količinu crvenih krvnih zrnaca, a kao što smo već rekli - nedostatak vitamin B12 utiče na njihovo stvaranje, dok druge ćelije ne dobijaju dovoljno kiseonika, što utiče na slabost vaših mišića. 

3. Loše pamćenje

Vašem mozgu je potreban kiseonik, takođe. Nedovoljna količina kiseonika rezultira u problemima sa pamćenjem i drugim znacima loše memorijske funkcije.  Ne bi trebalo da mešate simptome nedostatka vitamina B12 sa Alchajmerovom bolešću - jednostavno ne unosite dovoljno ovog vitamina, to je sve. 

Ako primetite kod sebe probleme sa pamćenjeme, konsultujte se sa lekarom i uradite analizu krvi da utvrdite da li vam stvarno fali ovaj vitamin. Ako je to slučaj, uzmite suplemente ovog vitamina kako bi poboljšali pamćenje. 

4. Bled izgled kože 

Ako vam je koža bleda ili žućkasta, to je zato što su ćelije krvi oštećene i ispuštaju bilirubin.

Kada koža postaje žuta, to može biti i znak žutice pa bi najbolje bilo da se konsultujete sa lekarom pre nego što nešto preduzmete na svoju ruku. 

5. Promene u izgledu jezika

Da li imate blage izbočine na jeziku? Ako je to slučaj, to znači da ste zdravi. Ove blage "izbočine" se nazivaju papile. U slučaju da vam nedostaje vitamin B12, nećete imati papile na jeziku. 

6. Gubitak čula ukusa 

Nedostatak ovog vitamina dovodi do blagog gubitka čula ukusa i čak i do bola u zadnjem delu jezika. 

7. Problemi sa vidom 

Nedostatak vitamina B12 dovodi do oštećenja optičkog nerva u očima, što dovodi do zamagljenog vida ili čak do gubitka vida.

Konsultujte se sa profesionalcem kako biste odredili šta je tačno problem, i nemojte pokušavati da sami sebi uspostavite dijagnozu. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE