Obrenovac, 05.04.2020

VREME NAS SVE IZMUČILO


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 12.05.2019.
Promenljivi klimatski uslovi napunili službe hitne pomoći

Foto:Depositphotos
Smene kiše i sunca, nagla zahlađenja i otopljenja, velika vlažnost vazduha i promene atmosferskog pritiska razlog su zašto su ovih dana lekarske ordinacije pune. S obzirom na to da promenljive vremenske prilike najčešće uzorkuju gušenje obolelih od bolesti pluća i zastoj srca kod kardiovaskularnih bolesnika, najopterećenije su službe hitne pomoći i urgentni centri.

Lekari upozoravju na oprez, naročito na redovno uzimanje lekova, ali i na češće kontrole krvnog pritiska, jer aktuelni klimatski uslovi mogu da uzrokuju i iznenadnu srčanu smrt. Posledice osećaju čak i zdrave osobe.

Doktorka Ivana Stefanović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograda kaže da kiša i vlažnost vazduha najviše smetaju obolelima od hronične opstruktivne bolesti pluća i astmatičarima.

- Pacijenti koji boluju od ovih bolesti često imaju dramatična pogoršanja i epizode gušenja, a osim vremenskih prilika razlog je i što se ne pridržavaju propisane terapije, a mnogi od njih su i pušači - kaže dr Stefanović. - Njima se zbog pogoršanja bolesti urgentno daju jaki lekovi da bi prodisali, ali trebalo bi da se zna da ti lekovi imaju neželjene efekte i da često ubrzavaju rad srca, pa se lekari dugo bore da stabilizuju pacijenta. Zato je važno da se pridržavaju saveta ordinirajućeg pulmologa i da idu na češće kontrole, dokle god su promenljivi vremenski uslovi.

Kada dođe do naglog zahlađenja lekari najviše posla imaju sa rastom krvnog pritiska.

- Svi oboleli od hipertenzije trebalo bi sa zahlađenjem da češće mere krvni pritisak i da po potrebi koriguju terapiju - kaže dr Stefanović. - Savet koji lek i kada bi trebalo da ga popiju mogu da dobiju od ordinirajućeg lekara ili u savetovalištu Hitne pomoći.

Od uticaja klimatskih uslova nisu pošteđeni ni pacijenti koji boluju od ateroskleroze, kojima nikako ne prijaju nagla otopljenja i samim tim pad krvnog pritiska.

- Najviše su ugroženi oni koji imaju suženja krvnih sudova vrata, pa pad krvnog pritiska uzrokuje manji dotok krvi u mozak, a simptomi su vrtoglavica, nestabilnost pri hodu, malaksalost - kaže dr Stefanović.

Profesor Predrag Mitrović, kardiolog Urgentnog centra u Beogradu, kaže da nestabilni klimatski uslovi povećavaju obim posla u ovoj ustanovi za čak 15 procenata.

- Najčešći razlog dolaska u Hitnu pomoć, a da se opravdano veruje da su uticale vremenske prilike, jesu nestabilna angina pektoris, hipertenzivna kriza, infarkt i poremećaji ritma srca - kaže profesor Mitrović.

Lekarske ambulante pune su i u domovima zdravlja.

- Pacijenti koji ne boluju od neke hronične bolesti, uslovno rečeno zdrave osobe, ovih dana najčešće traže pomoć lekara zbog bolova u kostima, mišićima i zglobovima, a neretko se žale i na pogoršanje bolova u leđima - kaže dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Voždovac.

TRPI I PSIHA

Doktorka Ivana Stašević Karličić, psihijatar, kaže da promenljivo vreme ne prija ni obolelima od psihičkih bolesti: - Nagle promene temperature, kao i vetrovito vreme utiču na pojavu razdražljivosti, promenu raspoloženja, osećaja teskobe i napetosti, pa čak i nesanice.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE