Obrenovac, 14.04.2024

PRAVO VREME DA SAZNATE


Izvor: Zadovoljna.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 12.08.2019.
Koji stil plivanja je najbolji kada vas bole leđa?

Foto:Depositphotos
Poznato je da je plivanje veoma dobro za opšte zdravlje, ali ipak neki stilovi plivanja mogu da naprave povrede, dok drugi mogu da vas reše bolova u leđima.

Zabrinjava činjenica da se bolovi u leđima sve više pojavljuju kod mlađih osoba, što je često povezano sa sedećim načinom života, nedovoljnom fizičkom i sportskom aktivnošću i sklonošću ka gojaznosti.

"Plivanje, odnosno kretanje u vodi je izvrsna sportska aktivnost koja aktivira mišiće celog tela, a pritom minimalno opterećuje zglobove", kaže doktor Hrvoje Klobučar, specijalista u Specijalnoj bolnici za ortopediju.

"Ako osoba ima višak kilograma i želi da počne da se bavi sportom, ako naprimer počne da trči, posebno na tvrđim podlogama, moguća je pojava bolova na tetivama, preopterećenje zglobova i sličnih tegoba. S druge strane, ako se odlučite na aktivnosti u vodi, svakako bi bilo dobro započeti sa trčanjem u dubljoj vodi. Sila smanjuje opterećenje na zglobove, a gustina vode stvara otpor kretanju voluminoznog tela što utiče na gubitak masnih naslaga i jačanje mišića", savetuje on.

Plivanje je ipak omiljeni način vežbanja u vodi i svakako je lakše od trčanja kroz vodu. Plivanje je dobro za opšte zdravlje, ali koji stil treba izabrati ukoliko vas recimo bole leđa.

Ukoliko se noge drže na površini vode, a vrat se izvija ka gore postoji mogućnost bola u kičmi. Za bolove je najbolje da telo bude što dublje u vodi, jer onda se oslobađa pritiska. Telo treba da bude gotovo vertikalno, a pokreti nogu treba da budu poput vožnje bicikla, takozvani "žablji".

Slobodni stil takođe opterećuje donji deo kičme, a kod osoba sa bolnim vratnim delom česte rotacije u stranu prilikom uzimanja vazduha mogu da izazovu bolove. Plivanje leđnim stilom može biti najbolje za leđa, ali jedino u slučaju da bolovi nisu jaki. Tada treba voditi računa o naglim pokretima ruku koji, takođe, mogu izazvati povrede.

"Ako imate izražene bolove, preporučujem plivanje sa vetrikalnim položajem tela", savetuje doktor i isriče da je hod i trčanje kroz vodu ipak najbolja vežba za leđa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE