Obrenovac, 25.06.2019

VOLITE BANANE?


Izvor: 24sata.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 13.12.2018.
Ovo se događa vašem telu ako pojedete TRI DNEVNO!

Foto:Profimedia
Banane se često spominju kao namirnica u receptima za domaće sladolede, smutije i druge zdrave poslastice. Uz to, zbog svoje hranjivosti banana može biti odličan međuobrok koji će vas duže zadržati sitim.

Jedući svaki dan po tri banane u svoj organizam unosite oko 1500 mg kalijuma, ali osim toga banane osiguravaju niz zdravstvenih prednosti. Obzirom na sledeće tvrdnje, ipak bi trebalo da pripazite na količinu banana koje svakodnevno konzumirate i taj broj nikako ne bi smeo da bude veći od tri banane dnevno.

Snižavaju visok krvni pritisak

Tri banane dnevno značajno snižavaju krvni pritisak. Banana je zbog visokog udela kalijuma najbolji prirodni lek za visok krvni pritisak. Ujedno, banana uz visok nivo kalijuma, sadrži malo minerala natrijuma (svega 2 mg/100 g) te stoga ima diuretski učinak i pomaže da se izgune nakupljene suvišne tečnosti u organizmu.

Poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje

Ishrana bogata vlaknima je dobra za srce, i kao što već sigurno znate, banane su bogate vlaknima. Kao dodatna prednost, specifična topiva vlakna prisutna u bananama su povezana sa smanjenim rizikom od bolesti srca.

Podižu raspoloženje i pomoći će vam da se osećate bolje

Prosečna banana ima oko 27 mg magnezijuma, minerala koji podstiče dobro raspoloženje i takođe može poboljšati kvalitet sna. Ako imate nizak nivo magnezijuma u telu, moguće je da patite od anksioznosti, razdražljivosti, depresije i drugih poremećaja.

Pospešuju zdravlje probavnog trakta

Znog toga što se lako vare, banane se smatraju dobrim za probavni trakt. One zapravo pomažu u vraćanju izgubljenih minerala nakon proliva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE