Obrenovac, 20.04.2019

VAŽNI KORACI KOJE TREBA PREDUZETI


Izvor: lepaisrecna.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 14.07.2018.
Ovo NIKAKO NE SMETE da uradite posle posta!

Foto:Shutterstock
U telu tokom posta dolazi do promena i zato je važno da znate kako pravilno da prekinete post, da ne podlegnete prejedanju mrsnom hranom i izbegnete stomačne probleme.

Tokom posta u telu dolazi do određenih bioloških promena. Normalna proizvodnja određenih enzima tokom redovne ishrane se smanjuje ili zaustavlja u zavisnosti od načina posta (izbacivanje delimično ili potpuno svih životinjskih proizvoda i ulja). Postepeno ubacivanje hrane koja tokom posta nije unošena dozvoljava organizmu ponovno uspostavljanje normalne proizvodnje enzima.

Zaštitna sluz digestivnih organa tokom posta se takođe proizvodi manje, čineći digestivni trakt osetljivijim na iritante poput kafe i začinjene hrane. Po prestanku posta, važno je pribeći postepenom uvođenju svih uobičajenih namirnica u ishranu.

Period adaptacije na redovnu ishranu zavisi od dužine posta. Ukoliko post traje duži period, potrebna su barem četiri dana za prelazak na redovnu ishranu. Ovaj period je 1-3 dana posle kraćeg posta i jedan dan kod jednodnevnih postova.

Tokom adaptacije treba koristiti hranu koja je bogata hranljivim materijama i lako svarljiva, a postepeno uvoditi složenija jela. Vrsta posta određuje i vrstu namirnica kojom se prelazi na normalnu ishranu. Da bi lakše odredili sa kojom vrstom hrane treba započeti prilagođavanje, koristite dole navedenu listu:

- sokovi od voća i povrća
- sveže sirovo voće
- bujon od povrća ili od kostiju
- jogurt, kiselo mleko, kefir
- zelena salata i spanać
- kuvano povrće ili čorba od povrća
- sveže sirovo povrće
- dobro kuvane žitarice i leguminoze
- orašasto voće i jaja
- ostali mlečni proizvodi
- meso i ostali proizvodi

Najbolje je započeti hranom iz prve tri tačke liste, pa postepeno dodavati ostale. Korisno je pridržavati se ostatka liste, pošto je svaka sledeća namirnica složenija od prethodne.

Voditi računa na reakciju tela tokom uvođenja “nove” hrane. Obraćati pažnju na moguću alergijsku reakciju i rano prepoznavanja osećaja sitosti da bi se izbeglo prejedanje.

Kada se prekida post, telu su potrebni manji, ali češći obroci. Postepeno treba povećavati veličinu obroka i period između obroka, do postizanja redovne rutine u ishrani.

Dobro je uzimati manje zalogaje hrane i dobro ih sažvakati kako bi se olakšalo varanje.

Telu će se pomoći dodavanjem “živih” enzima i dobrih bakterija. Sveže sirovo povrće je puno enzima koji dobro deluju na organizam i varenje. Probiotici ili dobre bakterije mogu da se nađu ne samo u kapsulama nego i u fermentisanim proizvodima, kao što su jogurt, kiseli kupus i slični proizvodi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE