Obrenovac, 15.12.2019

RADIMO TO SVAKI DAN


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 15.02.2019.
Nismo svesni da može da bude okidač za Alchajmera

Foto:Depositphotos
Za većinu ljudi, pranje zuba je samo deo dnevne rutine. Ali da li ste znali da način na koji perete zube, može biti jedan od "faktora rizika" za razvijanje Alchajmerove bolesti u budućnosti?

Loša oralna higijena i Alchajmer

Neke studije čak sugerišu da se rizik za razvijanje Alchajmera udvostručuje kada bolest desni traje 10 ili više godina, prenosi Independent.

Nova američka studija objavljena u časopisu Science Advances detaljno opisuje kako je vrsta bakterije Porphiromonas gingivalis - ili P. gingivalis - povezana sa bolešću desni, pronađena u mozgu pacijenata sa Alchajmerovom bolešću. Testovi na miševima su pokazali kako se bakterija širila iz usta u mozak, gde je uništavala nervne ćelije. Izveštaj je finansirala jedna farmaceutska kompanija koja istražuje uzrok Alchajmerove bolesti i drugih degenerativnih poremećaja.

Prva faza bolesti desni je gingivitis, koji zahvata polovinu odrasle populacije. Ako se ne tretira, između zuba i desni formiraju se "džepovi" koji se pune bakterijama i upravo oni ukazuju da gingivitis prelazi u paradentopatiju.

U ovoj fazi postaje gotovo nemoguće eliminisati bakterije, iako stomatološki tretman može pomoći u kontroli njihovog rasta.

Perite zube

Iako najnovija istraživanja donose više dokaza teoriji da je bolest desni jedna od stvari koje mogu dovesti do Alchajmerove bolesti, važno je zapamtiti da svi koji pate od bolesti desni ne razviju Alchajmerovu bolest, niti da svi koji pate od Alchajmerove bolesti imaju bolesti desni.

Da bi saznali ko je “u opasnosti”, naučnici sada moraju da razviju testove, a onda bi stomatolozi kroz savete tim ljudima ukazivali kako da smanje rizik od razvoja Alchajmerove bolesti.

Ali do tada se preporučuje redovno pranje zuba i dobra oralna higijena.

Veza Alchajmera sa drugim bolestima

Istraživanja pokazuju da je Alchajmerova bolest povezana sa nizom drugih stanja, a ne samo sa bolestima desni. Na to ukazuju druge bakterije i virus herpesa tipa 1 koji se takođe mogu naći u mozgu obolele osobe.

Naučnici još pokušavaju da shvate vezu između niza različitih stanja koja mogu dovesti do razvoja simproma kao što su slaba memorija i promene u ponašanju, karakteristični za Alchajmerovu bolest.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE