Obrenovac, 21.04.2024

MOŽDA ĆETE SE IZNENADITI, ALI...


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 15.02.2020.
Ova kombinacija namirnica je užasno štetna za zdravlje

Foto:Pixabay
Šejk ili smuti od banane je interesantna poslastica koja se može jesti u bilo koje doba godine, a obično se priprema sa mlekom.

Kombinacija mleka i banane je veoma popularna među ljubiteljima fitnesa i zagovornicima zdrave ishrane. Mnogi zdravstveni stručnjaci savetuju da dnevni unos ove dve namirnice pomaže u razvoju mišićne mase i predstavlja odličan izvor kalcijuma, kalijuma i drugih hranljivih sastojaka.

Međutim, ukoliko mešate banane sa mlekom trebalo bi da znate da ove dve namirnice zajedno negativno utiču na sistem organa za varenje i stvaraju osećaj težine u želudcu.

Zašto nije dobro kombinovati banane i mleko?

Prema ajurvedi, hrana ima različitu prirodu, koja može pozitivno ili negativno da utiče probavu. Zapravo, svaka namirnica ima svoju jedinstvenu prirodu. Prisustvo želudačnih sokova određuje kako će određena hrana da razlaže dok se molekuli hrane apsorbuju u telu.

Zapravo, prema pravilima ajurvedske ishrane kombinacija banane i mleka se smatra lošom i može negativno da se odrazi na probavu i da ozbiljno pogorša respiratorne simptome poput probleme sa sinusima, prehlade i kašalj. Osim toga, važno je da znate da se takođe smatra da kombinacija voća i mleka se ne preporučuje jer povećava prisustvo sluzi u telu.

Kako kombinacija banane i mleka deluje na probavu?

Obe namirnice, banana i mleko imaju prirodan efekat hlađenja. Upravo zbog toga kada se spoje one prave haos u probavnom sistemu. Upravo zbog toga kombinacija ova dva sastojka je posebno loša za ljude koji prate od respiratornih problema i sinusnih alergija.

Takođe kombinacija ove dve namirnice se ne preporučuje za trudnice, te je savet lekara da se banane i mleko uzimaju odvojeno, u različitim vremenskim intervalima.

- Osim što stvara osećaj težine u želudcu, kombinacija banane i mleka može da izazove lučenje toksina u telu, zbog čega s emogu pojaviti neželjene alergije i infekcije.   Mešavina ovih sastojka je veoma kalorična što dovodi do povećanja težine i telesne mase. Preporučuje se ženama da se tokom trudnoće suzdrže od konzumiranja banane i mleka kako bi izbegle komplikacije. Štaviše, ova kombinacija može da dovede do nekoliko poremećaja u telu kao što su kašalj, osip, alergije, povraćanje i dijareja -  kazala je ginekolog Rita Bakši iz Međunarodnog centra za plodnost (International Fertility Centre).

Zaključak je da su banne i mleko su odlični sastojci za jačanje imuniteta. Međutim, konzumacija ova dva sastojka može da pogorša zdravstveno stanje ljudi koji pate od respiratornih infekcija i sinunish alergija, kao i da i utiče na stvaranje sluz iu telu. Dakle, konzumiranje ove dve namirnice isključivo u različitim vremenskim intervalima može da pomogne u poboljšanju zdravlja i izgradnji snažnih mišića i ojačavanju metabolizma.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE