Obrenovac, 06.04.2020

NOVA SAZNANJA


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 16.05.2019.
Hemikalije iz krema za sunčanje brzo dospevaju u krv

Foto:Depositphotos
Miris omiljene kreme za sunčanje vraća u bezbrižne letnje dane i uživanja na plaži. I dok jedva čekate da ponovo na sebe nanesete kremu za sunčanje sa zaštitinim faktorom pred odlazak na plažu, stižu nam informacije o studiji čiji rezultati su pokazali da se hemikalije iz tih proizvoda, nakon nanošenja na kožu, vrlo brzo apsorbuju u krvotok, prenosi Vecernji.hr.

Ipak, posledice po zdravlje, ako ih ima, nisu poznate.

Studija koju su sproveli istraživači iz američke Uprave za hranu i lekove (FDA) pokazala je da hemikalije iz proizvoda za zaštitu od sunca nakon naonešenja vrlo brzo prodiru u krv.

Iako je reč o vrlo malom broju učesnika u istraživanju - njih dvadesetak, ovo je prvi put da su precizno mereni nivoi hemikalija u krvi nakon upotrebe sredstava za zaštitu od sunca i koliko se u krvi zadržavaju.

Rezultati su objavljeni u časopisu JAMA, uz napomenu da ovo istraživanje ne znači da bi trebalo da prestanete da koristite kreme za sunčanje, posebno kada znamo kakva opasnost preti od izloženosti sunčevim zracima bez zaštite.

"Nikako ne bi trebalo da prestanemo sa upotrebom proizvoda sa zaštitnim faktorom", naglašava jedan od organizatora istraživanja, dermatolog dr Kanade Šinkai sa kalifornijskog univerziteta. "Znamo da izloženost sunčevim zracima može biti uzročnik pojave melanoma", zaključila je.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE