Obrenovac, 13.11.2018

Briga i strah mogu biti uzroci ove bolesti


Izvor: B92 | Obrenovac, 17.01.2018.
Novo istra┼żivanje je pokazalo da se kod starijih osoba, kod kojih se s godinama pove─çava ose─çaj brige i straha, neretko razvije Alchajmerova bolest.

Foto: Thinkstock


´╗┐

Gerijatrijski psihijatar u bostonskoj bolnici Brigham and Women’s Faulkner, doktorka Nensi Donovan je sa saradnicima ustanovila da se poja─Źani simptomi anksioznosti povezuju sa visokim nivoom beta-amiloida ili proteinskih fragmenata u nervnom tkivu, koji se ina─Źe povezuju s razvojem Alchajmerove bolesti u mozgu starijih ljudi, s normalnim kognitivnim funkcijama. 

Doktorka Donovan tvrdi da rezultati njihovog istra┼żivanja upu─çuju na to da poja─Źani simptomi anksioznosti mogu biti i rani znak Alchajmera. Procenjuje se da s tom boleš─çu u SAD danas ┼żivi oko pet i po miliona ljudi, a oko 5,4 miliona ih je starije od 65 godina. 

Svi tipovi demencije, pa tako i Alchajmerova bolest, uzrokovani su smr─çu mo┼żdanih ─çelija. Ta─Źni uzroci Alchajmera nisu potpuno jasni, ali nau─Źnici ipak veruju da u procesu klju─Źnu ulogu imaju beta-amiloidi. 

Zbog toga je zanimljiv rezultat novog ameri─Źkog istra┼żivanja koje je pokazalo da anksioznost ima veliku ulogu u pove─çavanju nivoa beta-amiloida kod starijih osoba, objavljeno je u ─Źasopisu American Journal of Psychiatry. 

Prethodna istra┼żivanja pokazala su da i depresija i anksioznost mogu biti indikatori Alchajmera, s obzirom na to da se simptomi tih mentalnih poreme─çaja ─Źesto pojavljuju u ranijim fazama te bolesti. 

U istra┼żivanje je bilo uklju─Źeno 270 odraslih osoba starosti od 62 do 90 godina s normalnim kognitivnim funkcijama. Svi oni su jednom godišnje tokom pet godina bili podvrgnuti pozitronskoj emisijskoj tomografiji (PET/CT) kako bi se odredila visina beta-amiloida u njihovom mozgu. 

Simptomi depresije su kod u─Źesnika istra┼żivanja ustanovljeni pomo─çu pitanja gerijatrijske skale depresije (GDS). Nau─Źnici su tako ustanovili da su odrasle osobe s poja─Źanim simptomima anksioznosti u tom periodu imale tako─Ĺe povišene beta-amiloide u mozgu. 

Doktorka Donovan je poru─Źila da je svakako potrebno sprovesti neka dodatna istra┼żivanja kako bi se potvrdile navedene pretpostavke, ali da se na anksioznost kod starijih osoba mo┼że uticati, a samim tim i na odlaganje pojave Alchajmerove bolesti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE