Obrenovac, 16.04.2024

DRUGA STRANA MEDALJE


Izvor: B92/Daily Mail,Lokalne novine | Obrenovac, 18.02.2020.
Znojenje sprečava mnoge neželjene procese u organizmu

Foto:Depositphotos
Ekrine znojne žlezde nalaze se po čitavom telu, a najgušće su raspoređene po dlanovima i tabanima i njihova uloga je da luče znoj bez mirisa koji se uglavnom sastoji od vode, soli i elektrolita.

Znojenje predstavlja važan prirodni proces koji omogućava telu da ostane sveže. Stručnjaci veruju da znojenje dopinosi celokupnom zdravlju, i sprečava mnoge neželjene procese u organizmu.

Apokrine znojne žlezde su deset puta veće od ekrinih, i nalaze se u područjima sa najviše folikula dlake, poput vlasišta, pazuha i prepona. One stvaraju tečnost natopljenu masnoćom koja se obično izlučuje tokom emocionalnog stresa.

Reguliše temperaturu

Kada poraste telesna temperatura, telo se automatski oslobađa znoja kako bi se lakše ohladilo. To kontroliše autonomni nervni sistem, koji se ne može svesno kontrolisati. Međutim, emocije poput ljutnje, straha, nervoze i teskobe takođe mogu da prouzrokuju znojenje.

Smanjuje infekcije kože

Ekrine žlezde luče antimikrobni peptid nazvan dermcidin, koji pomaže da se smanji broj održivih bakterija na površini kože, što doprinosi smanjenju rizika od nastanka kožnih infekcija.

Nedavna studija otkrila je da osobama koje pate od atopijskog dermatitisa, koji je povezan sa virusnim i bakterijskim infekcijama kože, može da nedostaje dermcidin u znoju, čime se smanjuje sposobnost kože da se bori sa infekcijom.

Pomaže u uklanjanju toksina

Koža eliminiše toksine iz tela, kao što to rade bubrezi, jetra i debelo crevo. To je najveći organ ljudskog tela kroz koji prolaze nečistoće u obliku znoja.

Smanjuje rizik od nastanka bubrežnog kamenca

Osobe koje vežbaju više se znoje i izbacuju višak soli. So ne odlazi u bubrege, gde se zbog toga ne razvijaju bubrežni kamenci. Oni koji više vežbaju piju i više vode, što doprinosi smanjenom riziku od nastanka bubrežnog kamenca.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE