Obrenovac, 20.02.2019

Omiljena letnja aktivnost nosi i neke zdravstvene rizike


Izvor: Hina,Lokalne novine | Obrenovac, 18.03.2018.
─îak i relativno ─Źista morska voda u pli─çaku vrlo verovatno sadr┼żi brojne mikrobe koji pove─çavaju opasnost od razvoja crevnih infekcija i stoma─Źnih tegoba, infekcija uha i dijareje, pogotovo kod male dece i osoba sa oslabljenim imunitetom, pokazali su rezultati vi┼íe od 40 ranije sprovedenih studija

Foto:Thinkstock


´╗┐

Nau─Źnici su analizirali podatke o u─Źestalosti pomenutih bolesti me─Ĺu kupa─Źima i onima koji su za to vreme boravili na pla┼żi. Ustanovili su da je me─Ĺu pliva─Źima bilo 86 odsto onih koji su "pokupili" neku od infekcija.

"Sprovedena su brojna istra┼żivanja ─Źiji je cilj bio da se prona─Ĺe vezu izme─Ĺu kupanja u moru i raznih simptoma bolesti, naj─Źeš─çe zaraznih", ka┼że glavna autorka studije Ana Leonard iz Evropskoga centra za o─Źuvanje okoline i zdravlja, koja deluje pri Medicinskom fakultetu Ekseter u engleskom gradu Truro.

Doktorka Leonard ka┼że da se naj─Źeš─çe radilo o gastrointestinalnim, kao što su povra─çanje i proliv.

Ona je, sa kolegama, analizirala postoje─çe podatke, prikupljene u poslednjih 60 godina u razvijenim zapadnim zemljama sa visokim li─Źnim dohotkom kao što su Sjedinjene Dr┼żave, Velika Britanija i Australija.

Doktorka Leonard ka┼że da je uvre┼żeno mišljenje da je opasnost od zaraze na pla┼żama tih zemalja minimalna, zbog standarda o odr┼żavanju mora ─Źistim u tim podru─Źjima, kao i da se, zbog višega ┼żivotnog standarda, nego u zemljama sa ni┼żim prihodom, poštuju pravila.

"Kvalitet vode testiran u morskoj vodi za vreme odr┼żavanja Olimpijskih igara u Rio de ┼Żaneiru otkrio je mnogo viši novi patogena i bakterija nego na pla┼żama Sjedinjenih Dr┼żava", rekao je Ben Arnold, nu─Źnik sa Univerziteta Berkli.

"Manje razvijene zemlje obi─Źno imaju manje rigorozne regulatorne smernice i lošiju kanalizacionu infrastrukturu, pa zdravstveni rizik od plivanja u priobalnom podru─Źju mo┼że biti mnogo viši nego u razvijenijim zemljama", podse─ça Arnold.

Posebno oprezne trebalo bi da budu osobe oslabljenoga imuniteta i deca, jer njihov imuni sisem nije u potpunosti razvijen. Tako─Ĺe, deca do ─Źetiri godine provode više vremena u moru i ─Źeš─çe gutaju morsku vodu od odraslih, što ih izla┼że potencijalnoj zarazi.

Britanski nau─Źnici ne preporu─Źuju plivanje u moru posle velikih oluja i obilnih padavina, kada je verovatno─ça za zarazu i obolevanje od nekih akutnih bolesti puno viša zbog lošeg kvaliteta vode.

Rezultati istra┼żivanja objavljeni su u ─Źasopisu International Journal of Epidemiology.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE