Obrenovac, 19.04.2024

RODITELJI NI NE ZNAJU DA SU ČESTO ONI KRIVCI


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 18.10.2019.
Ovo je greška koju mnogi prave

Foto:Depositphotos
U Srbiji se o problemu zavisnosti od video-igrica tek pomalo zagrebe onda kada u medijima odjekne informacija da je neko zbog te opsednutosti sebi oduzeo život.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) klasifikovala je zavisnost od kompjuterskih igara kao bolest. Time je nedvosmisleno potvrđeno da video-igre mogu uništiti živote baš poput narkomanske zavisnosti. Zavisnik je uvek osoba koja oseća ozbiljan nedostatak nečega što bi bilo prirodno, a to su uglavnom komunikacija i povezanost sa drugima. Taj digitalni svet pruža tu nadoknadu, a te nadoknade nikad dosta, za B92 govori psiholog Nebojša Jovanović.

"Jedan od alarma roditeljima je kada dete umesto da izađe napolje da se igra bira da radije igra igrice. Čim počne da izbegava svakodnevne aktivnosti zarad igranja video-igrica, roditeljima treba da bude jasno da im je dete zavisno od njih", objašnjava Jovanović.

Upozorava i da postoje posledice po porodicu, kao što su izolacija od ostalih članova, neobavljanje porodične uloge, slaba komunikacija i česte svađe i profesionalne posledice, kao i posledice po školu, poput smanjenja vremena posvećenog učenju, propuštanje ispitnih rokova.

"Roditelji kada shvate da im je dete zavisno od video-igrica, treba odmah da postupe na dva načina. Prvi je da nešto treba ograničiti, smanjiti ili čak oduzeti mobilni telefon i sve digitalne aparate, ali ne zaboravite da ako nešto nekome oduzmete, a to mu je nadoknada za neki nedostatak, morate nešto i da mu date, a uvek je dobar izbor pomenuta povezanost, i neko druženje", dodaje.

Posledice zavisnosti od video-igrica po zdravlje su depresivnost, anksioznost, nesanica, razdražljivost, implusivnost, malaksalost i simptomatska epilepsija.

Roditelji često greše kada daju deci mobilni telefon dok provode vreme u kafiću, ne razmišljajući da ih od malih nogu navikavaju na taj vid zabave koja lako odvede u zavisnost. Tada im jeste lakše ali kasnije neće biti takva situacija, ističe psiholog i dodaje:

"Deca posle traže sve više mobilni ili neki drugi uređaj i roditelji misle da su deca nezahvalna, a u stvari traži kontakt, deci su zavisnosti zamena za kontakt, to ne treba zaboraviti", napominje Jovanović.

Ova vrsta zavisnosti podjednako može da ugrozi zdravlje pojedinca, kao i zavisnost od raznih drugih poroka. U Londonu se otvorila prva klinika za lečenje zavisnosti od igranja kompjuterskih igrica, dok je u Južnoj Koreji zavisnost od interneta postala veliki problem još 2011, kada je i otvorena bolnica za odvikavanje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE