Obrenovac, 19.04.2024

AKO STARI KAŽU...


Izvor: B92/N1,Lokalne novine | Obrenovac, 19.12.2019.
Da li je pileća supa zaista lek za prehladu?

Foto:Depositphotos
Borite se s prehladom i vreme je za pileću supu. Ako je baka rekla da pomaže, to bi moralo da bude tačno. Kada počne kijavica, mnogi se kunu u tanjir supe ili u neki biljni čaj. Da li je to stvarno lek za prehladu?

Odgovor nije tako jednostavan.

Uprkos popularnom verovanju, nema dokaza da pileća supica zaista pomaže u borbi protiv prehlade. Laboratorijska ispitivanja naznačila su da možda ima neki protivupalni efekat, ali nedovoljno za naučni zaključak.

Pored toga, ne postoji jedna "pileća supa". Univerzalnog recepta nema i svaka je drugačija.

Ali pileća supa bez sumnje ima dve prednosti za sve prehlađene. Prvo, vruća je, a to pomaže protoku sluzi i cirkulaciji krvi. Od toga će vam biti nešto bolje. Drugo, dobra supa s mnogo povrća opskrbiće vas ključnim nutrijentima i energijom. To će u određenoj meri ubrzati oporavak, kažu stručnjaci.

Istovremeno, psihološka i fizička prijatnost koja se javlja pri konzumiranju tople pileće supe može imati i placebo efekat.

Većina supa sadrži sastojke bogate hranljivim materijama. "Bakina supa" sadrži više od pet vrsta povrća s visokim udelom vlakana, vitamina C i antioksidansa. Jedan tanjir pileće supe može pružiti dnevnu dozu hranljivih materija koje mogu podstaći imunološki sistem u borbi protiv simptoma prehlade.

Uz to, supa ne mora nužno biti domaća da bi imala ovakav efekat na prehlade. Mnoge gotove, čak i konzervisane supe, imaju isti učinak.

Kanadska dijetetičarka Lesli Bek kaže da se, prema studiji koju je 2000. godine sproveo Univerziteta u Nebraski, pokazalo da domaća pileća supa, koja sadrži pileće meso, mnogo povrća, peršun, šargarepu, luk, so i biber, sprečava aktivnost belih krvnih zrnaca koja uzrokuju upalu u uzorcima krvi dobrovoljaca. Verovalo se da upravo to uspeva da smanji protok sluzi i začepljen nos učini prohodnim.

Druga studija, obavljena 1978, otkrila je da ispijanje vruće pileće supe podstiče lučenje nazalnog sekreta kod 15 zdravih dobrovoljaca, što bi moglo doprineti prohodnosti "punog nosa". Ali efekat je trajao samo 30 minuta, a ispijanje tople vode imalo je isti učinak, kaže Bek, prenosi N1.

Ipak, po izveštaju UCLA iz 1998. pod nazivom "Kako se nositi sa astmom i alergijama", stoji da "pileća supa može poboljšati sposobnost sitnih nosnih dlačica da spreče ulazak zaraznih čestica u organizam".

Isto važi i za čajeve. Osim potrebne hidratacije, nema drugih zdravstvenih koristi.

Postoje biljni napici koji imaju jasan zdravstveni efekat, ali oni zahtevaju određenu količinu i koncentraciju, a to ćete teško pronaći u prosečnoj kesici čaja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE