Obrenovac, 14.04.2024

MINERAL VAŽAN ZA NAJVAŽNIJE FUNKCIJE


Izvor: 24sata.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 20.10.2019.
Šta se događa kad organizmu nedostaje magnezijum?

Foto:Depositphotos
Naučnici sa Univerziteta Minesota u radu "Food as information - Examples od the roles nutrients play" (Primeri kako nutrijenti utiču na organizam), otkrivaju kako hranljive materije deluje na pojedine organe i omogućavaju im da obavljaju svoju funkciju.

"U navedenim procesima učestvuje mnogo više hranljivih materija, ovo su neke od glavnih“, napominju naučnici.

Prema njihovom saznanju za imunološku funkciju bitni su: vitamin A, vitamin E, cink, folna kiselina, vitamin B6, riboflavin, magnezijum, selen i vitamin C.

Funkciju nervnog sistema poboljšavaju: natrijum, kalijum, magnezijum, kalcijum, vitamin B6, folna kiselina, B12, bakar i vitamin C.

Za regeneraciju tkiva: vitamin A, vitamin E, bakar, riboflavin, magnezijum, vitamin B6 i vitamin C.

Metabolizam stimulišu: kalijum, tiamin, niacin, vitamin B6, magnezijum, riboflavin, folna kiselina i vitamin C.

Megnezijum, kao mineral, neophodan je za sve gore navedene funkcije. On se nalazi u pšeničnim klicama, orasima i semenkama (posebno semenkama bundeve), soji, crnoj čokoladi, zelenom povrću, mahunarkama, ribi, jogurtu i drugim mlečnim proizvodima.

Međutim, na količinu magnezijuma u ​​hrani utiče sadržaj tla u kojem je ona uzgajana. A činjenica je da se udeo magnezijuma u ​​tlu tokom prošlog veka značajno smanjio, pa ga nije uvek jednostavno uneti u dovoljnoj količini isključivo putem hrane. Funkcije magnezijuma

Ovaj mineral potreban je za zdrave kosti, učestvuje u prenosu nervnih impulsa, opušta mišiće i povećava nivo energije.

Magnezijum doprinosi zdravlju krvnih sudova, snižava krvni pritisak i povećava HDL (dobar holesterol).

Ima bitnu ulogu u kontroli šećera u krvi, pojačava imunološku funkciju i ubrzava zarastanje rana. Šta se događa kad organizmu nedostaje magnezijum?

Ukoliko se ne unosi dovoljna količina magnezijuma u organizam može doći do povišenog krvnog pritiska, grčenja mišića, aritmije i zatvora.

Potreba za magnezijumom povećava se kod osoba koje su pod stresom, razdražljivi su i skloni depresivnim stanjima, imaju problema sa grčevima u mišićima, usporenom probavom, kod sportista, trudnica i dojilja. Kako obezbediti dovoljne količine magnezijuma?

Nedavna istraživanja pokazala su da, ako se radi o niskom nivou magnezijuma najbolje ga je nadoknaditi putem dodataka ishrani i topički, odnosno upotrebom magnezijuma u obliku spreja koji se nanosi na kožu ili putem kupki.

Rastvor magnezijuma može da se prska na kožu, a telo može brže da ga apsorbuje, jer ulazi direktno u krvotok i tkiva, pri tom ne ulazi u bubrege kao što je to slučaj kod oralne konzumacij.

Prednost je i to što tako telo uzme onoliko magnezijuma koliko mu je potrebno, a ostatak ne apsorbuje. Prevelike doze magnezijuma mogu da prouzrokuju nuspojave

Dodatke magnezijuma bi trebalo uzimati oprezno i to nakon konsultacije sa lekarom. Prevelike doze mogu da prouzrokuju nuspojave poput umora, slabosti mišića, smanjenih otkucaja srca, niskog krvnog pritiska, plitkog disanja i gubitka refleksa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE