Obrenovac, 21.06.2019

LOMITE PRSTE I PUCKETATE VRATOM?


Izvor: Stil,Lokalne novine | Obrenovac, 20.12.2018.
Evo šta može da vam se desi zbog ove loše navike!

Foto:Profimedia
Ako vam "lomljenje" prstiju pruža osećaj olakšanja, niste jedini. Onaj zvuk pucketanja koji čujete je zapravo pucanje balončića plina koji se nakupe u mekom tkivu oko zglobova.

Navika koju verovatno radite godinama, svakako nije dobra odluka za vaše zglobove. Iako je uvaženo mišljenje da to uzrokuje artritis, lekar Aleks Foxman s Instituta Beverli Hils tvrdi da to poriče, ali tvrdi, postoji druga opasnost.

Nekoliko studija pokazalo je daljudi koji to konstantno rade imaju manje snage u rukama i češće im otiču. Ako je "lomljenje" praćeno bolom, uzrok toga može biti neotkrivena povreda.

Neka istraživanja pokazala su da osobe koje rade ovo s prstima imaju i drugačiju boju kože, te da su posledice ove navike i naticanje ligamenata, objašnjava lekarka Pamela Arsove. Ali, `pucketanjem `vratom, pomičete jedan kralježak iznad i jedan ispod onoga koji je zablokiran, dok blokirani kralježak i dalje „zapinje“ te zbog toga pucketanje želite ponoviti.

Istovremeno, dugoročno ponavljanje ovakvih radnji može uzrokovati istezanje tetiva i slabljenje funkcije što onemogućava pravilno držanje glave i to može uzrokovati bolna stanja, ali i druge zdravstvene probleme.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE