Obrenovac, 14.04.2024

IMATE PROBLEME SA VISOKIM PRITISKOM?


Izvor: Net.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 21.10.2019.
Ove vežbe bi vam mogle biti od pomoći

Foto:Depositphotos
Svetska zdravstvena organizacija (WHO) prepoznala je značaj joge kao suplementarne i komplementarne terapije.

Upravljanje stresom vrlo je značajno ako imate visok krvni pritisak. Ali nisu sve tehnike koje se preporučuju za opuštanje pogodne za osobe s hipertenzijom, upozoravaju kardiolozi i dodaju da se to odnosi i na neke vrste joge.

Vrste joge koje zahtevaju da više vremena ostanete u istom položaju zahtevaju i puno snage, kod pojedinaca mogu podići krvni pritisak, ističu u časopisu Herz Heute.

Stilovi joge koji uključuju puno kretanja, poput hatha joge ili hasyje, bolji su izbor za osobe s visokim krvnim pritiskom. Za njih su posebno prikladne kontrolisane vežbe disanja i progresivno opuštanje mišića.

Joga vam može pomoći, ali…

I jedno i drugo jednostavno se savlada i integriše u svakodnevnu rutinu vežbanja. Tokom izvođenja vežbi joge mnogo pažnje se pridaje disanju. Kontrolom disanja znatno se poboljšava opuštenost mišića, ali isto tako postiže smirenost i staloženost uma.

Kada je telo opuštenije smanjuje se krvni pritisak u krvnim žilama i pada krvni pritisak. Vrlo važan aspekt joge je upravo njeno delovanje na fizičkom, psihičkom i mentalnom planu. Joga pristupa pojedincu kao celini. S obzirom na to da se hipertenzija smatra psihosomatskim poremećajem, jasno je da joga pruža mogućnost delovanja na regulisanje krvnog pritiska na više nivoa.

Opšte preporuke za osobe s povišenim krvnim pritiskom pri vežbanju joge

- ne izvoditi inverzne položaje (obrnuti položaji tela, stojanje na glavi, sveća…)

- duže zadržavati dah samo kod vežbi kod kojih se to napomene, ne zadržavati se predugo u određenom položaju ako je pojačan dotok krvi u glavu

- vežbe izvoditi više dinamično, nego statično, ali polagano osećati reakcije tela (ako se oseti prevelika napetost, napraviti veću pauzu ili prestati s vežbanjem)

- vežbati u granicama svojih mogućnosti jer vežbanje mora biti ugodno, uskladiti pokrete i disanje

- pre, između i nakon vežbanja opustiti se psihički i fizički, koncentrirati se na kvalitet u izvođenja vežbi, a ne na kvantitetu, ali svakako uključiti meditaciju, tehnike opuštanja, dubokog disanja i vizualizacije.

Najbolja tehnika opuštanja, kažu kardiolozi je svakodnevni aerobni trening u trajanju od oko 30 minuta, bilo da je reč o hodanju, trčanju, vožnji bicikla ili plivanju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE