Obrenovac, 18.06.2019

ZDRAV PROSTOR ZA ZDRAV ŽIVOT


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 21.10.2018.
Evo zašto nikako ne biste smeli da držite spuštene roletne u stanu

Foto:Pixabay
Pored toga što se preporučuje često vetrenje prostorija, potrebno je i da one imaju dovoljno svetla kako biste imali zdrav prostor za život.

Čak i pre nego je Frorens Najtingel savetovala da se bolnice grade tako da imaju dosta dnevne svetlosti ljudi su shvatili da sunčeva svetlost doprinosi zdravlju. Istraživači sa Univerziteta Oregon istražili su prašnjave male prostorije kako bi videli šta se dešava tu za razliku od osvetljenih prostorija. Nakon 90 dana pokupili su prašinu i analizirali bakterije koje su prisutne u njoj.

Ono što su otkrili je sve iznenadilo i potvrdili su ono što su i naše bake znale: prostorije izložene dnevnom svetlu imaju manje bakterija. Osvetljene sobe imale su upola manje bakterija u poređenju sa mračnim. Prostorije osvetljene UV svetlom su imale takođe manje bakterijama jer su UV zraci poznati po dezinfekcionoj moći i koriste se za čišćenej vode za piće.

Bakterije su bile zastupljene 12 odsto u prašini iz mračne sobe, 6,8 odsto u osvetljenoj sobi i 6,1 odsto u sobi sa UV svetlom. Iako nam se 6 odsto čini malo, verujete nam da je to na desetine miliona bakterija manje.

Sobe koje su osvetljene imale su više bakterija iz spoljašnjosti nego onih povezanih sa ćelijaam ljudske kože.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE