Obrenovac, 14.04.2024

POČNITE S REKREACIJOM


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 21.11.2019.
Ojačajte mišiće da biste ubrzali metabolizam

Foto:Depositphotos
Ograničeni unos kalorija nije uvek garancija da ćete smršati. U velikoj meri utrošak energije zavisi i od brzine metabolizma. On se od sredine pete decenije usporava, pa počinju da se goje i oni kojima se apetit nije povećao.

Da bi se metabolizam očuvao na solidnom nivou, osim odgovorajućeg izbora namirnica, koji propiše nutricionista, trebalo bi početi i s rekreacijom. Ona je naročito značajna u ovo doba godine, jer se po pravilu usled lošijih vremenskih prilika slabije krećemo. To znači da je i rizik za "nabacivanje" novih kilograma znatno veći.

Osim toga, stručnjaci za fitnes tvrde da su jačanje i izgradnja mišića veoma važni za ljude koji žele da ubrzaju metabolizam. Naime, telo stalno troši kalorije, a metabolizam je u stanju mirovanja brži kod ljudi sa većom količinom mišića. Mišići sagorevaju mnogo više kalorija nego masti, čak i u stanju mirovanja.

Zato vam predlažemo pet efikasnih vežbi za jačanje mišića celog tela.

ISKORAK

Raskoračni stav. Ruke su pored tela. Uz izdisaj klizite jednim stopalom unazad, dok savijate koleno noge koja je ostala ispred. Koleno savijate dok natkolenica ne zauzme horizontalan položaj, ali ne sme da prelazi liniju prstiju. Udah je na kraju pokreta, a sa izdisajem se vratite u početni položaj. Da bi vežba bila teža, podižite opružene ruke da budu u ravni sa ramenima dok klizite nogom iza tela. Vežbu ponovite 10-15 puta.

PREGIB POTKOLENICE

Lezite sa savijenim kolenima, ruke su opružene pored tela, stopala su razmaknuta u širini kukova i stavite ih na kartonske tanjire. Podignite zadnjicu od poda oslanjajući se na stopala. Zadnjica ostaje visoko podignuta tokom izvođenja vežbe. Uz udah opružate potkolenice, gurajte kartonske tanjir od sebe, ali ne opružate kolena do kraja. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Vežbu ponovite 10-15 puta.

OPRUŽANJE LEĐA

Lezite sa rukama opruženim ispred tela, sa dlanovima na kartonskim tanjirima. Uz udah podignite glavu, vrat i grudni koš od podloge povlačeći laktove i ploče nazad tako da nadlaktice i podlaktice budu pod uglom od 90 stepeni. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Vežbu ponovite 10 puta.

ŽENSKI SKLEK

Kleknite na kolena, dlanove postavite na neki lakoklizeći karton u širini ramena. Uz udah savijajte laktove pomerajući karton u stranu tako da nadlaktica i podlaktica budu savijene pod uglom od 90 stepeni. Grudni koš približavajte podlozi bez pregibanja u donjem delu leđa. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Vežbu ponovite 10 puta.

BOČNI PREGIBI

Sedite na pod sa savijenim kolenima, nagnite se unazad, leđa su zaobljena u donjem delu. Stavite jednu šaku iza glave, a drugu na parče kartona sa strane. Uz udah nagnite trup bočno gurajući karton od sebe. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Vežbu ponovite 15 puta na svakoj strani.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE