Obrenovac, 14.04.2024

KADA TELU NEDOSTAJE VITAMIN A ?


Izvor: n1info.com,Lokalne novine | Obrenovac, 22.02.2020.
Ljudsko telo ima potrebu za skoro svim vitaminima da bi moglo uspešno da obavlja svoju funkciju. Kada su u pitanju vid, reproduktivni organi ili koža tu je uloga vitamina A presudna

Foto:Shutterstock


Ovaj vitamin je prisutan u velikom broju namirnica, ali rizik od njegovog nedostatka i dalje postoji, uglavnom kod trudnica, majki, beba i dece u ranoj fazi rasta i razvoja.    

Postoje fizički pokazatelji koji mogu da ukažu na nedostatak vitamina A u organizmu.      

Suva koža 

Vitamin A je jedan od glavnih elemenata koji je telu potreban da bi regenerisalo kožu i održalo je hidriranom. Veoma čest simptom nedostatka vitamina A je pojava ekcema koja nastaje kada koža postane toliko suva da poprimi crvenkastu boju, kao usled neke povrede. Uz ekcem često se javlja i nepodnošljiv svrab.  

Noćno slepilo      

Ovaj znak je jedan od najčešćih, poznat i kao niktalopija. U pitanju je problem sa očima koji otežava gledanje u mraku. U slabo osvetljenom okruženju oštrina vida je oslabljena i postaje nemoguće obrađivati tamnije slike.      

Akne       

Kao što je već pomenuto, vitamin A jedan je od glavnih regeneratora kože. U nedostatku ovog vitamina, lice može postati masno, što dovodi do stvaranja bubuljica. Ovo je razlog zbog kog se vitamin A koristi za lečenje problema povezanog sa aknama.     

Problemi sa začećem       

Ako imate problema sa začećem, nedostatak vitamina A mogao bi biti jedan od uzroka. Reproduktivni sistemi muškaraca i žena najbolje funkcionišu ako se uzima vitamin A.      

Konzumiranje hrane bogate vitaminom A može pozitivno dautiče na plodnost. Trudnice bi trebale da uključe vitamin A u redovnu ishranu jer se pobačaj često dovodi u vezu sanedostatkom ovog vitamina.     

Teško zarastanje rana    

Telo obično zaceljuje rane u kratkom periodu zahvaljujući proizvodnji kolagena. Ovaj protein se nalazi u zdravim organizmima i zahvaljujući njemu koža i krv mogu da ostanu zdravi.     

Vitamin A podstiče stvaranje ovog proteina. Dakle, ako primetite da se vaša koža "muči" pri zarastanju rana, trebalo bi proveriti unos vitamina A.  

Spor rast       

Ovo je jedan od znakova na koje biste trebali da obratite najviše pažnje, posebno kod beba i dece. Važno je konzumirati vitamin A u trećem mesecu trudnoće i davati ga detetu tokom prvih godina života.      

Vitamin A odgovoran je za razvoj dečjeg vida i imunološkog sistema, kao i za rast tela deteta i fizičkih promena kod majke.      

Suve oči      

Jedan od najvažnijih znakova koji ukazuju na nedostatak vitamina A je nemogućnost stvaranja suza i vlaženja očne jabučice. Ako ova pojava potraje, može dovesti do potpunog slabljenja rožnjače i na kraju gubitka vida.     

Hrana u kojoj se nalazi vitamin A

Jaje       

Jedno kuvano jaje sadrži osam odsto preporučene dnevne doze vitamina A.      

Losos      

U 100 grama nalazi se 149 odsto vitamina A potrebnog za jedan dan.     

Spanać      

U jednoj kuvanoj porciji nalazi se 105 odsto neophodnog dnevnog unosa vitamina A.      

Slatki krompir       

Ovo povrće je jedan od najboljih izvora vitamina A jer se u jednoj porciji nalazi 122 odsto dnevne potrebe za vitaminom A.     

Šargarepa     

Jedna čaša soka sadrži čak 148 odsto dnevnih potreba vitamina A.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE