Obrenovac, 16.04.2024

SMANJITE TEGOBE GRIPA


Izvor: B92/Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 23.01.2020.
Dovoljno je da poštujete tri pravila

Foto:Depositphotos
I za grip, kao i za bilo koju drugu respiratornu infekciju, za oporavak je važno poštovati preporuke koje se tiču ishrane, boravka u kupatilu i pročišćavanja disajnih puteva.

Nedavna studija objavljena u časopisu Science Immunology, koju su sproveli profesori dr Akiko Ivsaki i dr Višva Dip Dikst sa Univerziteta Jejl, pokazala je da je za oporavak od gripa, kao i bilo koje druge respiratorne infekcije, važe tri pravila: ishrana koja obiluje mastima i proteinima (keto dijeta), parenje u zagrejanom kupatilu i ispiranje grla i nosa slanim rastvorom.

Naravno uz ove mere trebalo bi se pridržavati i svih dobro proverenih saveta za oporavak - što više mirovanja, tečnosti, obaranje temperature kada pređe 38,5 stepeni i održavanje prohodnosti disanja na nos kapima.

Keto dijeta

Ishrana koja obiluje mastima i proteinima ili keto dijeta, prema američkim naučnicima, vrlo blagotvorno deluje na imunitet i na proizvodnju T-ćelija. Ovaj tip ishrane znači da se unosi što više mesa, ribe, jaja, mlečnih proizvoda, orašastih plodova, a što manje ugljenih hidrata. Na imuni sistem deluje povoljno, jer ubrzava metabolizam i pomaže da se organizam efikasnije izbori sa virusom.

Tuširanje vrućom vodom i parenje

Tuširanje vrućom vodom u zaparenom kupatilu podstiče disajne puteve i ublažava bolove u kostima i mišićima. Svaki put kada se preznojite, istuširajte se što toplijom vodom, a pre toga zagrejte i naparite kupatilo. Istraživači tvrde da ovo ne samo da olakšava simptome gripa, već i ubrzava oporavak, jer jača organizam.

Slani rastvor

Da biste prodisali na zapušen nos, ublažili slivanje sekreta i bol u grlu, može da pomogne i troprocentni slani rastvor. Ova tečnost, koju svako može da napravi u kućnim uslovima, deluje antibakterijski i antiseptično i sprečava da se razvije bakterijska infekcija. Imunolozi sugerišu da ispiranje grla i nosa slanim rastvorom može da uspori dalje prenošenje virusa gripa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE