Obrenovac, 20.04.2019

Šta sve može koenzim Q10


Izvor: Večernje Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 23.04.2018.
Koenzim Q10 je antioksidans ubihinon koji organizam štiti od slobodnih radikala pokušavajući da ga sačuva od bolesti

Foto:Shutterstock
Često spominjani koenzim Q10 je antioksidans ubihinon, koji organizam štiti od slobodnih radikala, pokušavajući da ga sačuva od bolesti. Zapravo, može da štiti ćelijske membrane od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima. Jedini je antioksidans rastvorljiv u lipidima, odnosno mastima, koji se stvara u organizmu.

Naučnici smatraju da starenjem dolazi do značajnog pada antioksidansne odbrane zbog smanjenja koncentracije raznih antioksidanasa, pa i koenzima Q10, što se najupečatljivije odslikava na koži. Iz tog razloga ovaj koenzim ima značajno mesto u kozmetičkoj industriji koja u preparatima pravi idealne kombinacije nedostajućih antioksidanasa E, C i koenzima Q10. Za njih se veruje da štite ćelijske membrane od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, zbog čega i nastaje "antiejdž" efekat.

Kao dodatak ishrani pokazalo se da koenzim Q10 poboljšava rad srca kod pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima, tvrdi italijanski stručnjak dr Romualdo Belardineli, čiji je tim sproveo istraživanja na ispitanicima srednjih godina.

Svi oni su imali srčane tegobe, a stanje im se vidljivo popravilo posle četiri nedelje uzimanja preparata pet puta sedmično, i laganog vežbanja.

Krvna slika im se, takođe, poboljšala, a posebno HDL, odnosno dobar holesterol. Osim toga, mogli su i duže da se bave fizičkim aktivnostima. Naučnici nemaju precizan odgovor o načinu delovanja koenzima na poboljšanje rada srca, ali ističu da je bogat antioksidansima, te da ne ostavlja neželjene efekte na drugim organima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE