Obrenovac, 01.04.2020

ŠTETA NADMAŠUJE KORIST


Izvor: Stil,Lokalne novine | Obrenovac, 23.05.2019.
Zašto pečurke ne smemo da dajemo deci?

Foto:Shutterstock
Ovde ne govorimo o tome da uopšte ne smemo da jedemo pečurke. Ako po nekad pojedemo neko jelo sa pečurkama, to je sasvim uredu, ali forsirati pečurke tokom nedeljnog menija nije preporučljivo.

Savet je da se iz ishrane sasvim isključe šampinjoni, lisičarke i one pečurke koje se proizvode na pogrešan način radi što veće prodaje. Trenutna šteta zbog njihove upotrebe ne kompezuje korist, ni nutitivne vrednosti koje imaju ove pečurke.

Pečurke sadrže hitin, koji telo slabo probavlja, kao i velika količina biljnog proteina. Ali ovi proteini su takođe veoma teški za preradu i zahtevaju da telo proizvedi određene enzime. Takve enzime, na primer, ne proizvodi telo deteta.

S druge strane, pečurke sadrže vitamin D, B3, mineralne soli, proteine i to u skoro istim količinama kao i meso, vitamnine grupe B, aminokiseline, ekstaktivne supstance i td. Ovo je veoma impresivno, ali daleko od toga da pečurke ne možete zameniti drugim povrćem i voćem.

Ispostavlja se da težina u stomaku, opterećenje pankreasa i gastrointestinalni trakt dobijamo od pečuraka, a potencijalne koristi za telo mogu da se nadoknade svežim voćem i povrćem, piše sajt zen.yandex.ru.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE