Obrenovac, 15.12.2019

ŠETAJTE 30 MINUTA SVAGOK JUTRA


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 24.02.2019.
I lekovi za pritisak vam neće biti potrebni

Foto:Depositphotos
Pola sata lagane šetnje svakog jutra korisno je za smanjenje povišenog krvnog pritiska, koliko i lekovi, pokazuju istraživanja.

Stručnjaci sa Univerziteta Zapadne Australije su otkrili da ovakva aktivnost ima zaštitni efekat tokom ostatka dana. Oni su pratili 67 starijih odraslih osoba i otkrili da 30 minuta laganog hoda ujutro pomaže da se snizi krvni pritisak, tokom dana.

"I za muškarce i za žene, stopa smanjenja krvnog pritiska nakon vežbanja i pauze u sedenju približila se onoj koja se može očekivati od lekova za pritisak u ovoj populaciji", rekao je vodeći istraživač Majkl Viler.

Visok krvni pritisak naziva se još i "tihi ubica" jer simptomi često ostaju nezapaženi sve dok ne bude prekasno, preneo je "San" (The Sun).

"Kako se procenat onih koji imaju prekomernu težinu sa povišenim krvnim pritiskom povećava sa godinama, usvajanje strategije koja bi uključivala kombinovanje vežbi sa pauzama u sedenju može biti važno za kontrolu i sprečavanje razvoja visokog krvnog pritiska”, ocenio je Viler.

Britanska fondacija za srce pozdravila je studiju, objavljenu u časopisu Hipertenzija, ocenivši da je 30 minuta jutarnje vežbe dobro i za mentalno zdravlje.

"Ova studija podržava ogroman broj dokaza koji pokazuju da redovna fizička aktivnost može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i pomoći da se smanji rizik od srčanog i moždanog udara”, rekla je viša kardiološka sestra u britanskoj fondaciji Kris Alen.

Ovo je druga studija australijskih stručnjaka. U prvoj je otkriveno da 30 minuta intenzivnog vežbanja uveče ne utiče na spavanje - ali može pomoći da se smanji glad.

Ta studija, objavljena u časopisu Eksperimental pokazala je da fizička aktivnost noću nije uticala na spavanje.

Kako je objavljeno u studiji, večernja vežba je takođe rezultirala većim smanjenjem hormona koji stimuliše glad u poređenju sa vežbanjem ranije u toku dana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE