Obrenovac, 20.04.2019

Otkriveno zašto neke vrste raka brže usmrte pacijenta


Izvor: 24SATA.HR,Lokalne novine | Obrenovac, 24.04.2018.
Naučnici s instituta Fransis Krik razvili su način analiziranja razvoja svakog pojedinačnog tumora kako bi predvideli njegovo buduće ponašanje.

Foto:Thinkstock/Ilustracija




Istraživanje raka bubrega pokazalo je da su kod nekih pacijenata tumori zloćudniji, dok drugi nikad ne postanu agresivni i možda ne zahtevaju lečenje već samo praćenje.

"Mi zaista nemamo alate za razlikovanje karcinoma koje treba da lečimo i one koje treba da pratimo", kaže naučnica Samra Turajlik.

Jedan karcinom može brzo da usmrti pacijenta, dok drugi pacijent, uz naizgled isti takav rak, može da živi decenijama nakon lečenja, što predstavlja neizvesnost i za pacijenta i za onkologa.

Tokom istraživanja objavljenog u časopisu Sel analiziran je rak bubrega stotinu pacijenata, a naučni tim sproveo je genetska istraživanja kako bi analizirao istoriju svakog raka.

Pokazalo se da s rastom i razvojem karcinomi sve više mutiraju, a različiti delovi tih tumora počinju da mutiraju na različite načine.

Naučnici su uzimali brojne uzorke iz različitih delova karcinoma i zatim proučavali koliko su ti delovi slični.

To im je omogućilo da sastave svojevrsnu evolucionu istoriju svakog tumora.

"To takođe može da nam pokaže kojim putem će se razvijati tumor", kaže Turajlik.

Na osnovu rezultata istraživanja naučnici su podelili karcinome bubrega u tri kategorije: vrlo zloćudne od početka, prelazne i relativno dobroćudne.

Kod najzloćudnijih oblika zabeležene su raširene i brze mutacije i karcinomi su rasli toliko brzo da su se verovatno proširili telom i pre nego što su otkriveni.

U tim slučajevima operacija kojom se otklanja primarni tumor može da odloži tretmane koji bi mogli da uspore napredovanje bolesti, napominju naučnici.





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE