Obrenovac, 01.04.2020

BOLJA PROBAVA, MRŠAVLJENJE, SJAJNA KOŽA


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 24.04.2019.
Zašto je dobro piti toplu vodu na prazan stomak?

Foto:Shutterstock
Svi dobro znamo da je voda neophodna ne samo za zdravlje, nego za život uopšte.

Ljudsko telo sastoji se u proseku od 55% do 78% vode. Samo je u mišićima ima 75%, u mozgu 90%, krvi 83%, kostima 22%. Baš svakoj ćeliji našeg tela neophodna je voda, a to je dovoljan razlog da je redovno i dovoljno pijemo.

Ako se pitate koliko vode je potrebno dnevno popiti, to zavisi od raznih faktora. U „normalnim uslovima": dakle, dnevno, mokrenjem iz tela izbacimo oko 1,5 litara vode. Tome moramo da dodamo još oko litru koju izlučimo znojenjem i disanjem. To je oko 2,5 litre vode koju svaki dan izlučimo iz tela.

Hranom unesemo oko pola litre vode u organizam - dakle, kad to sve saberemo i oduzmemo, ispada da nam je potrebno dva litra vode dnevno.

Naravno, ako napolju nisu paklene vrućine i ako nema intenzivne fizičke aktivnosti - tada je potreba za vodom, logično, veća.

Ako se počne sa konzumacijom rano ujutru, pa se na prazan želudac popije čaša tople vode, telo će imati brojne dodatne koristi.

1. Podstiče se probava

To je posebno dobro za one koji vole da kod kuće da idu u toalet. Naime, ako odmah nakon ustajanja popijete čašu tople vode, aktiviraće se rad probavnog sistema i obaviti „pražnjenje" već u ranim jutarnjim satima.

2. Sijaćete i iznutra i spolja

Pola litre vode svako jutro daje koži dodatni sjaj jer podstiče cirkulaciju, potvrdila su razna naučna istraživanja.

3. Telo se čisti od otrova

Dok vi mirno spavate, telo „popravlja" ćelije i čisti se. Ako odmah ujutro popijete čašu mlake vode, pomoćićete mu da „ispere" štetne materije.

4. Brže ćete smršati

Čaša vode ujutro podstiče razmenu materija u organizmu i pomaže telu da sagori neželjene masnoće i kalorije. Naravno, uz sve navedeno, potrebno je zdravo se hraniti i što više kretati.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE