Obrenovac, 25.04.2019

BEZ OBZIRA NA OZNAKU


Izvor: Klix.ba,Lokalne novine | Obrenovac, 24.09.2018.
Plastični tanjiri, čaše i escajg štetni za zdravlje

Foto:Thinkstock
Korišćenje plastičnih posuda, escajga za jelo i čaša za piće nije sigurno, kako konzumenti smatraju, bez obzira na to da li na ambalaži stoji oznaka "bez BPA", piše "Savremena biologija" (Current Biology).

Novo istraživanje otkriva nove dokaze koji ukazuju na to da korišćenje plastike pri jelu i piću nije sigurno, kako konzumenti smatraju. Iako je istraživanje rađeno na miševima, naučnici veruju da važi i za ljude.

Naučnici su utvrdili da kod miševa zamenska jedinjenja za bisfenol A uzrokuju smanjenje broja spermatozoida i održivih ženskih jajnih ćelija, što se prenosi na sledeće generacije.

BPA je oznaka za hemijsko jedinjenje bisfenol A koji se koristi u pakovanju hrane i pića od 1960. godine. Služi za izradu tvrde, prozirne plastike, polikarbonata.

Jedinjenje sa ambalaže prelazi na hranu, naročito ako je plastika stara ili oštećena, a oštećenja može izazvati i mikrotalasna pećnica.

Hemikalija je toliko raširena da je američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju u 2003. i 2004. godini utvrdio prisutnost ovog jedinjenja u 93 posto uzetih uzoraka urina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE