Obrenovac, 14.04.2024

ŠTA ZNATE O NAJVAŽNIJEM OBROKU?


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 24.12.2019.
Ovo su najčešće greške koje pravimo tokom doručka

Foto:Depositphotos
Bez obzira na to kakav stav imate prema prvom jutarnjem obroku, on može da poboljša vaše zdravlje u svakom smislu. Problem nastaje kada biramo kalorijske "bombe", odnosno namirnice pune šećera i masti koje imaju suprotan efekat od željenog.

Najčešće greške koje pravimo se odnose na vrste namirnica sa kojima započinjemo dan.

Izbegavanje proteina

Kremasta kafa i kolač poput mafina su čest izbor ako prvi jutarnji obrok jedemo s nogu, van kuće. Reč je o finoj kombinaciji za oči i želudac, kojoj nažalost nedostaje proteina.

Istraživanja su pokazala da doručak baziran na proteinima uravnotežuje količine šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Pokušajte da započnete dan sa dva tvrdo kuvana jaja i jabukom ili jogurtom.

Preterivanje sa sokovima

Voćni sok može da bude odličan izvor vitamina i minerala, ali nije alternativa konzumaciji voća. Poređenja radi, jedna prosečna pomorandža ima oko šezdeset kalorija, dok čaša soka od istog voća ima dvostruko više kalorija.

Soku nedostaje prehrambenih vlakana, kojih ima u obilju u celom voću.

Nova studija objavljena u časopisu “Appetite” pokazala je da osobe koje piju mnogo soka imaju veći krvni pritisak od onih koje sok piju povremeno.

Unos pogrešnih masti

Poznato je da su telu potrebne masti da bi moglo normalno da funkcioniše. To ne znači da treba s njima preterivati, posebno kada je reč o zasićenim masnim kiselinama poput maslaca ili slanine. Poznata njujorška nutricionistkinja Boni Taub Diks predlaže pravilnu distribuciju masnoća, pa za doručak preporučuje kombinaciju zdravih masti poput grčkog jogurta s malo naseckanih oraha.

Dodatak veštačkih zaslađivača

Ako nešto nema kalorija, ne znači i da nema negativnih posledica na naš organizam.

Studija iz časopisa “Nature” pokazala je da veštački zaslađivači mogu da naruše ravnotežu bakterija u želucu, što rezultira pojačanom potrebnom za fruktozom kako bismo se osećali bolje.

Nutricionistkinja Bruk Alpert ukazuje na druge prirodne dodatke koju mogu biti korisni za organizam. Pa tako u kafu umesto zaslađivača možete da dodate začin kakav je cimet koji ubrzava metabolizam.

Predugo čekanje na doručak

Ako prvi obrok u danu jedemo tek nakon nekoliko sati od buđenja, veće su šanse da ćemo preterati s konzumacijom hrane. Iako ne postoji službeni raspored kada bi trebalo da jedemo prvi obrok u danu, treba paziti da ne dođe do izgladnjivanja.

Konzumiranje velike količine hrane odjednom

Preskakanje doručka nepovoljno utiče na organizam, kao i preveliki obroci. Velike količine hrane opterećuju organizam, usporavaju metabolizam i na kraju se osećate pospano. Umesto toga treba birati uravnotežene obroke koji sadrže proteine i ugljene hidrate, kako biste imali dovoljno energije za početak radnog dana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE