Obrenovac, 20.04.2019

ČUDESNO DEJSTVO


Izvor: Alo.rs/finirecepti.net.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 25.04.2018.
Ako jedete često ove namirnice, duže ćete živeti!

Foto:Shutterstock
Tim britanskih naučnika došao je do zaključka da sledećih 5 namirnica može usporiti upalne procese, a dobra vest je da neke od njih verovatno već redovno konzumirate.

Konzumacija prevelike količine šećera, zasićenih masti, alkohola i prerađenog mesa može dovesti do hroničnih upala, koje potom povećavaju rizik od raznih oboljenja poput dijabetesa, raka, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Iako još uvek nije potpuno jasno kakvu ulogu hrana igra u upalnim procesima, tim britanskih naučnika došao je do zaključka da sledećih 5 namirnica može usporiti upalne procese, a dobra vest je da neke od njih verovatno već redovno konzumirate.

Luk

Ljudi oko vas možda neće biti najsćetniji dok jedete luk, ali zbog njegovih vrlo snažnih protivupalnih sastojaka nekoliko neprijatnih pogleda potpuno će se isplatiti.

Kurkuma

Bori se protiv raka, sprečava kvarenje hrane, a uz to je i odličnog ukusa. Kurkuma bi lako mogla da bude prirodan lek za sve. Na dugom spisku korisnih svojstava ovog indijskog začina nalaze se i snažna protivupalna svojstva.

Crno grožđe

Resveratrol, snažan antioksidans koji možemo pronaći u grožđu, može imati brojne pogodnosti za vaše zdravlje. Nažalost, naučnici ne preporučuju konzumaciju prevelikih količina crnog grožđa, no slobodno ga možete povremeno grickati tokom dana.

Zeleni čaj

Zeleni čaj snažno je oružje u borbi protiv raznih oboljenja. Baš poput luka, i on je bogat snažnim protivupalnim svojstvima i raznim antioksidansima koji pomažu u borbi protiv raka i srčanih oboljenja, pojačavaju izdržljivost, a povezuju se i s gubitkom neželjenih kilograma.

Acai bobice

Acai bobice bogate su vanilinskom kiselinom koja smanjuje izlučivanje citokina (medijatora raznih upalnih procesa). Iako vam acai bobice ne mogu pomoći u gubitku neželjenih kilograma (kao što se u poslednje vreme često spominje), zbog njihovih zdravstvenih koristi svakako ih pokušajte uključiti u svoju prehranu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE