Obrenovac, 19.04.2024

ZELENA TERAPIJA NAJBOLJE IZOŠTRAVA VID


Izvor: 24sata.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 25.06.2019.
Evo kako priroda čuva vaše zdravlje

Foto:Profimedia
Boravak u prirodi pozitivno utiče na celokupno zdravlje. Takozvana "zelena terapija" posebno se preporučuje u današnje vreme. Ljudi uglavnom rade u zatvorenom prostoru ispred kompjutera.

Boravak u prirodi može pomoći ako imate probleme sa vidom koji nastaju usled prekomernog gledanja u ekran. Navodimo vam još neke prednosti "zelene terapije".

Vreme koje provodite u prirodi može vas sačuvati od takozvanog "kompjuterskog" vida. U pitanju je problem s očima koji nastaje usled prekomernog gledanja u ekrane elektornskih uređaja. Glavni simptomi su zamagljen vid, dvostruke slike, crvene i suve oči i iritacije.

Tokom dugotrajnog sedenja ispred kompjutera i ekrana drugih elektornskih uređaja često se javljaju glavobolje, bolovi u vratu i leđima. Boravak u prirodi može sprečiti i ublažiti sve ove simptome.

Bolje ćete spavati ako šetate zelenim predelima i udišete čist vazduh. Osobe koje provode mnogo vremena u zatvorenom prostoru mogu da poremete svoj unutrašnji biološki sat i da zbog toga loše spavaju.

Priroda izuzetno dobro deluje na mentalno zdravlje. Jedno istraživanje je pokazalo da boravak u prirodi smanjuje depresiju kod čak 71 odsto ispitanika. Zelena boja, mir koji u prirodi vlada i cvrkut ptica nas smiruje i oslobađa stresa. Samo 20 minuta dnevno na čistom vazduhu čini ljude otpornijim na mentalne probleme. Boravak u prirodi takođe podiže motivaciju i energiju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE