Obrenovac, 19.04.2024

NIMALO PRIJATNO


Izvor: B92/N1,Lokalne novine | Obrenovac, 25.10.2019.
Odlazak na spavanje odmah nakon jela nije najbolja odluka

Foto:Depositphotos
Teško je odaleti nekom slatkom zalagaju ili parčetu pice u kasnim satima i pored činjenice da to i nije najbolja ideja. Ono što se događa kada jedemo neposredno pred odlazak na spavanje nije baš prijatno za naš organizam.

Kako se ispostavilo, postoji nekoliko dobrih razloga da to ipak ne činimo. Kada treba da se odmorimo, naš sistem za varenje je prinuđen da radi, što može da dovede do problema sa gastrointestinalnim traktom, do problema sa spavanjem i možda čak i do povećanja telesne težine.

Kasni noćni zalogaji i varenje

Kada legnete u krevet odmah nakon teškog obroka u početku ćete se osećati dobro. Najbolje se vari u uspravnom položaju, a ako ležite, stomaku punom hrane gravitacija više ne ide u prilog.

"Zbog želudačne kiseline, koja se pojačava tokom varenja, može da dođe do refluksa kiseline, odnosno do situacije da se kiselina vraća do jednjaka", kažu stručnjaci sa Mejo klinike.

Najčešći simptom refluksa kiseline je gorušica - peckanja iza grudne kosti koje se širi prema vratu i grlu. Neki je doživljavaju kao kiseo ili gorak ukus u dnu grla.

Imajući ove probleme sa varenjem, ne samo da ćete osećati neprijatnost, već nećete moći ni da zaspite. Ali nisu sve namirnice loše za konzumiranje u kasnim satima.

"Dok će pica uz neki gazirani napitak, pred spavanje, verovatno izazvati najgori refluks u vašem životu, jedan kivi sat vremena pre spavanja može biti veoma koristan. On sadrži hemikalije koje poboljšavaju kvalitet sna", kaže dr Šana Levin.

Pun stomak - nemirna noć

Ne samo da će vas problemi sa gastrointestinalnim traktom držati budnim noću, već postoje i neki dokazi da konzumiranje, posebno, masne hrane ili alkohola otežavaju san. Ovi dokazi dolaze sa Mejo klinike.

Što se alkohola tiče, on može da vas učini pospanim, ali može da vas spreči da se odmorite i duboko zaspite.

"Zalogaji u kasnim satima mogu da dovedu do povećane aktivnosti mozga, što može da izazove noćne more", navodi Nacionalna fondacija za spavanje.

Ako primetite da imate zaista živopisne ili jezive snove, onda se potrudite da ne konzumirate hranu neposredno pred odlazak na spavanje, piše N1. Šta je sa povećanjem težine?

"Noćni obroci neće nužno da prouzrokuju gojaznost. To je hronična bolest na koju utiče kombinacija faktora, uključujući genetiku, metabolizam, ishranu, fizičke sposobnosti i lekove. Međutim, telesna težina zajedno s BMI-jem se može povećati ako se često jede kalorična hrana pred spavanje, pogotovo ako je u pitanju osoba sa smanjenom fizičkom aktivnošću ili je uopšte nema", objašnjava nutricionista Laura Đanone.

Mala studija iz 2014. objavljena u časopisu "Nutrition Research" pokazala je da su ljudi koji su jeli u kasnim večernjim satima imali povećan rizik od dobijanja kilograma zbog većeg unosa kalorija tokom dana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE